Η Εκκλησία της Ελλάδος φορολογείται κανονικά, δηλώνει η Ιερά Σύνοδος

Η Εκκλησία της Ελλάδος φορολογείται κανονικά, δηλώνει η Ιερά Σύνοδος

Διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολόγηση της Εκκλησίας δίνει σήμερα η Ιερά Σύνοδος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζεται πως οι φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν φορολογηθεί και φορολογούνται όπως ακριβώς και οι λοιπές (ετερόθρησκες και ετερόδοξες) θρησκευτικές κοινότητες της χώρας και ως προς όλα τα φορολογικά αντικείμενα (φόρο εισοδήματος, Φ.Π.Α., Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Ε.Τ.Α.Κ.), Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Μ.Α.Π.), Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), φόρο δωρεών και κληρονομιών, δημοτική φορολογία, τέλη χαρτοσήμου, παρακρατούμενους φόρους τρίτων κ.λπ.).

Αφορμή, όπως επισημαίνει για τις διευκρινίσεις, αποτέλεσε συνέντευξη του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κ. Γαβρόγλου στην ΕΡΤ1, κατά την οποία τέθηκε από δημοσιογράφο της εκπομπής η παρατήρηση ότι ο λαός ζητεί να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία.

«Με την παραπάνω αφορμή επισημαίνεται γενικότερα ότι η Πατρίδα έχει ανάγκη, ώστε ο δημόσιος διάλογος για τις σχέσεις Κράτους και ορθοδόξου Εκκλησίας να διεξάγεται από όλους όσους υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης με σοβαρότητα και επί εδάφους πραγματικών δεδομένων και όχι στη βάση είτε προσωπικών εικασιών, είτε ιδεολογικών στερεοτύπων ή ακόμα και επιθέσεων, που προσβάλλουν την αλήθεια και το θρησκευτικό συναίσθημα του ελληνικού Λαού» καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.