Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο ενός Grexit

Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο ενός Grexit

Ανάμεσα στην οικονομική ανάκαμψη, τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την άνευ προηγμένου προσφυγική κρίση η Ελλάδα έχει μπροστά της μια δύσκολη χρόνια, αναφέρει το Politico.    

Αναλυτές εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο ενός πιθανού Grexit. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουάριου του 2015 και την στροφή πολιτική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, οι θεσμοί παραμένουν ανήσυχοι.   

Το Politico επικαλείται μια σειρά από λόγους για τους οποίους οι δανειστές θα μπορούσαν να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Πρώτον, ο κίνδυνος του να ωθήσουν την τωρινή κυβέρνηση στο σημείο της κατάρρευσης δεν είναι τόσο αποτρεπτικός όσο κάποτε. Από την αρχή των ελληνικών προγραμμάτων διάσωσης οι δανειστές μπορούσαν να διαπραγματευτούν με καλύτερο τρόπο με τις διαδοχικές κυβερνήσεις που ανέλαβαν παρά με την αντιπολίτευση. Κάτι που πλέον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αλλάξει και οι δανειστές έχουν μία βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Δεύτερον, ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετέχει σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Το Ταμείο έχει τονίσει στο παρελθόν ότι θα συμμετάσχει μόνο στην περίπτωση που το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.

Τρίτον, η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι το μόνο ζήτημα που απασχολεί την ΕΕ. Η αυξημένη ροή των προσφύγων, ο κίνδυνος ενός Brexit είναι μερικά από τα θέματα που η Ένωση καλείται να λύση το 2016.

Τέταρτον, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα και να μην μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο προσφυγικό καθώς το άρθρο επισημαίνει πως η Ελλάδα θα είναι μία εντελώς διαφορετική χώρα λόγω της προσφυγικής ροής που αναμένεται να αυξηθεί όταν βελτιωθεί ο καιρός. Πολλές χώρες της ΕΕ παραπονούνται ότι η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί στο πρόβλημα, ενώ πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η χωρά δεν ακολουθεί τους κανόνες, καθυστερεί την ανέγερση των hot spots και δεν έχει αποτελεσματικό συστημα καταγραφής των προσφύγων.

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει πως είναι απίθανο οι πιστωτές να χαλαρώσουν την στάση τους απέναντι στην χώρα και ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει όσα του ζητηθούν χωρίς να καταρρεύσει η κυβέρνηση του. Δεδομένων των κακών σχέσεων της χώρας με την Γερμανία η πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit θα επανέλθει το καλοκαίρι. «Η τύχη της Ελλάδας μπορεί τελικά να καθοριστεί από το πόση αλληλεγγύη υπάρχει τελικά στην Ευρώπη -στη περίπτωση αυτή το μέλλον φαντάζει ζοφερό», καταλήγει το Politico.