Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύει τα σύνορα της, που είναι και σύνορα της ΕΕ
Κυρ. Μητσοτάκης

Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύει τα σύνορα της, που είναι και σύνορα της ΕΕ

«Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύει τα σύνορα της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία και αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναχαίτιση κάθε προσπάθειας παράνομης εισόδου», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με την Λιθουανή ομόλογό του, Ινγκρίντα Σιμονίτε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη του καλύτερου δυνατού συντονισμού των ενεργειών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναφερόμενος στις εν εξελίξει διεργασίες για την οριστικοποίηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο υπογράμμισε: 

«Θα πρέπει να επιτύχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία δεν θα επιβαρύνει υπερβολικά τις χώρες, που έχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και θα διασφαλίσει μία δίκαιη κατανομή των βαρών ανάμεσα στους εταίρους στην ΕΕ».

«Η Λιθουανία τελευταία βιώνει αντίστοιχες προκλήσεις και δυναμικές. Εξέφρασα στην Ingrida την πλήρη στήριξή μου. Αυτό που κάνει η Λευκορωσία είναι απλώς απαράδεκτο. Η εργαλειοποίηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, η εκμετάλλευση της κατάστασης, μέσω fake news, η εκμετάλλευση της επιθυμίας τους να μεταναστεύσουν, και η ενθάρρυνση να ξεκινήσουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια αποτελούν -κατά την άποψή μου- σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Συζητήσαμε με την πρωθυπουργό και την αποστολή της Λιθουανίας πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις πολλές πτυχές που έχουν αυτές οι περίπλοκες καταστάσεις: πώς θα προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πώς θα διασφαλίσουμε τις αναγκαίες συνθήκες στην υποδοχή, πώς θα επιταχύνουμε -όπως κάναμε με επιτυχία στην Ελλάδα- τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και, τέλος, πώς θα πετύχουμε την αποτελεσματική και γρήγορη επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία στις χώρες καταγωγής τους ή τις χώρες διέλευσης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Λιθουανίας από την έναρξη του πρόσφατου μεταναστευτικού ζητήματος που αντιμετωπίζει, όπως και η Λιθουανία στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις δικές μας προκλήσεις, τον προηγούμενο Μάρτιο, στα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία. Και πιστεύω πως η αλληλεγγύη από τα κράτη της Μεσογείου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης του προβλήματος είναι επίσης ξεκάθαρη», σχολίασε.

«Ούτε η Ελλάδα στο Νότο, ούτε η Λιθουανία στο Βορρά θέλουν να είναι η πύλη προς την Ευρώπη για  δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων ή για τρίτα κράτη που προτίθενται να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ξεκάθαρος στόχος μας θα πρέπει να είναι το να αποθαρρύνουμε και επίσης να εμποδίσουμε τη δράση αυτών των επικίνδυνων, εγκληματικών κυκλωμάτων και να τους σταματήσουμε από το να θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Πιστεύω πως αυτή είναι μια θέση την οποία ενστερνίζονται όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι θεσμοί της ΕΕ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.