Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η ηγέτιδα πολεμική αεροπορία του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο
Real Clear Defence

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η ηγέτιδα πολεμική αεροπορία του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πλέον κορυφαία πολεμική αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις πρόσφατες συμφωνίες για την απόκτηση μαχητικών προβαίνει με ανάλυσή της η αμερικανική ιστοσελίδα Real Clear Defence.

Το ενδεχόμενο απόκτησης από την Ελλάδα του μαχητικού αεροσκάφους F-35 που παράγεται από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα αεροπορική του δύναμη των πάνω από εκατό μαχητικών F-16, μπορεί να την καταστήσει «προπύργιο» της νότιας πλευράς του ΝΑΤΟ, εκτιμά η ανάλυση.

Η Αθήνα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για την προμήθεια του προηγμένου μαχητικού πέμπτης γενιάς και έχει ήδη παραγγείλει έξι F-35 αρχικά προοριζόμενα για πώληση στην Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής και προμηθειών F-35 το 2019 ως αντίποινα για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

«Το F-35 έχει γίνει βασικό χαρακτηριστικό των σχεδίων της στρατιωτικής συμμαχίας για αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας», αναφέρει η ανάλυση.

«Οι θερμότερες σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και οι διαφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστούν την Ελλάδα έναν ολοένα και πιο ελκυστικό υποψήφιο για να πάρει τη θέση της Άγκυρας», εκτιμά το άρθρο προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ στο Ηράκλειο της Κρήτης.