Η ελληνική τακτική των 23 ημερών μέχρι την πληρωμή του αερίου

Η ελληνική τακτική των 23 ημερών μέχρι την πληρωμή του αερίου

Χωρίς καμία διάθεση βιαστικών και αποσπασματικών κινήσεων και κυρίως με στόχο την απόλυτη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας κινείται το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις νέες απειλές του Ρώσου προέδρου αναφορικά με το φυσικό αέριο. 

Η ελληνική κυβέρνηση με δεδομένο ότι οι επόμενες πληρωμές των Ελλήνων προμηθευτών φυσικού αερίου  είναι στις 20 Μαΐου θέλει να εκμεταλλευθεί το διάστημα των 23 ημερών που μεσολαβεί  προκειμένου να χαράξει τα δικά της βήματα που δε θα διακινδυνεύσουν την επάρκεια της χώρας. 

Μέχρι τότε λοιπόν υπάρχουν δύο παράγοντες ,η εξέλιξη των οποίων μπορεί να επηρεάσει ευθέως τις επιλογές της Ελλάδας σε αυτήν τη δύσκολη παρτίδα σκάκι που παίζεται γύρω από την ενέργεια.  

---Στο προσεχές διάστημα και πάντως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου λήγει η προθεσμία πληρωμής άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Γερμανία και η Σλοβενία. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο liberal.gr ότι η Ελλάδα θα δει το πώς θα κινηθούν αυτές οι χώρες αλλά και άλλες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν ,προτού καθορίσει τη δική της στρατηγική. 

---Μέχρι τη λήξη της ελληνικής προθεσμίας είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει όλον τον αναγκαίο χρόνο ώστε να διαβουλευθεί με τα κράτη μέλη και να διαχειριστεί τον ενεργειακό "εκβιασμό" του Ρώσου Προέδρου. Σε αυτόν τον ευρωπαϊκό χειρισμό η Ελλάδα θέλει να λάβει ενεργό ρόλο. 

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμφωνήθηκε ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος. 

Η κυβέρνηση προχωράει :

- Στην αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω της μίσθωσης μιας έξτρα πλωτής δεξαμενής, ώστε η δυναμικότητα να ανέβει από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα. 
- Στην αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία.
- Στη βοήθεια από τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. 
- Στην αύξηση αποθήκευσης αερίου, όπου είναι δυνατό π.χ. Ιταλία
- Στη δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η βεβαιότητα ότι όποια και εάν είναι η επιλογή του κ.Πούτιν για την Ελλάδα σε σχέση με το φυσικό αέριο, η χώρα μας θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.