Η ευρωζώνη εν μέσω κορύφωσης του πληθωρισμού - Τι λέει για Ελλάδα
Γάλλος ΥΠΟΙΚ

Η ευρωζώνη εν μέσω κορύφωσης του πληθωρισμού - Τι λέει για Ελλάδα

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η ευρωζώνη βρίσκεται «εν μέσω κορύφωσης του πληθωρισμού» η οποία θα διαρκέσει «τουλάχιστον» μέχρι το τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα.

Ο Λεμέρ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Les Echos ότι αναμένει τα επίπεδα του πληθωρισμού να παραμείνουν υψηλά μέχρι το τέλος του 2023, προσθέτοντας ότι «ακόμα και μετά το 2023, ο πληθωρισμός θα είναι διαρθρωτικά υψηλότερος από τα επίπεδα που βιώναμε τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης κατέγραψε νέο ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Το κόστος δανεισμού του δημοσίου έχει εκτοξευτεί στην περιφέρεια της νομισματικής ένωσης των 19 χωρών από τότε που η ΕΚΤ αποκάλυψε σχέδια την περασμένη Πέμπτη για αύξηση των επιτοκίων με σκοπό να δαμάσει τον οδυνηρά υψηλό πληθωρισμό που κινδυνεύει να παγιωθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με την τελευταία άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που πλήττουν τις χώρες της νότιας ευρωζώνης, ο Λεμέρ ανέφερε ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις.