Η Gazprom μειώνει στο 20% τη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω Nord Stream1

Η Gazprom μειώνει στο 20% τη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω Nord Stream1

Στο ένα πέμπτο της κανονικής χωρητικότητας του Nord Stream 1 θα πέσει η ροή ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε η Gazprom. Η κρατική εταιρεία της Ρωσίας ανέφερε ότι σταματά τη λειτουργία ενός ακόμη αεριοστρόβιλου της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Portovaya του Nord Stream 1, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνική  του κατάσταση.

Σύμφωνα με το Reuters από τις 4 π.μ. την Τετάρτη η ροή φυσικού θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί μόνο στο ήμισυ των υφιστάμενων ροών, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί στο 40% της κανονικής χωρητικότητας του αγωγού.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια στιγμή υψηλής έντασης καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τη Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης και τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων.

Η Gazprom επανεκκίνησε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα διάλειμμα συντήρησης 10 ημερών, αλλά μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού - επίπεδο που η Ρωσία είπε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις ποσότητες τον Ιούνιο λόγω της καθυστερημένης επιστροφής ενός αεριοστροβίλου που συντηρείται στον Καναδά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει αυτή την εξήγηση, με τη Γερμανία να λέει ότι ο εν λόγω στρόβιλος δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νωρίετρα σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν βασίζονται στη Ρωσία για την τροφοδοσία τους με φυσικό αέριο, πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη στις χώρες που θα χρειαστεί να βάλουν δελτίο τον ερχόμενο χειμώνα.

«Ακόμα και κράτη- μέλη που σχεδόν δεν αγοράζουν ρωσικό αέριο δεν μπορούν να ξεφύγουν από την επίδραση μιας πιθανής παύσης τροφοδοσίας στην εσωτερική μας αγορά», πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι τόσο αλληλένδετες που αν υπάρξει κρίση με το αέριο σε ένα κράτος, όπως η Γερμανία, τότε θα επηρεαστούν και άλλες εθνικές οικονομίες.

«Γι' αυτό είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να μειώσουν τη ζήτηση, όλοι να αποθηκεύσουν περισσότερο και να τα μοιραστούν με μέλη που επιβαρύνονται περισσότερο», πρόσθεσε μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.