Η H. Clinton γράφει ιστορία, ο D. Trump επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις

Η H. Clinton γράφει ιστορία, ο D. Trump επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις

Ανακοινώνοντας την επικράτησή της για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που ηγείται ενός μεγάλου κόμματος, στην προεκλογική εκστρατεία για το Λευκό Οίκο.

Η πρώην πρώτη κυρία, Γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, νίκησε στο Νιου Τζέρσεϊ, ενισχύοντας τη θέση της, μία ημέρα μετά αφού ανακοινώθηκε ότι είχε εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ για τους Δημοκρατικούς. “Μαζί κερδίσαμε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Για πρώτη φορά, μία γυναίκα θα είναι υποψηφία για την προεδρία των ΗΠΑ,” δήλωσε η 68χρονη Κλίντον σε ηλεκτρονικό μήνυμά της προς τους υποστηρικτές της.

 

Δεν υπάρχει όριο...

Ο 74χρονος Σάντερς αναμένεται ότι θα νικήσει στη Βόρεια Ντακότα, ενώ στη Νότια Ντακότα αναμένεται να επικρατήσει η Χίλαρι Κλίντον. Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχουν άμεσες προβλέψεις για το νικητή στο Νέο Μεξικό, μετά από μια δυναμική προεκλογική εκστρατεία, η οποία άρχισε την 1η Φεβρουαρίου στην Αϊόβα. Η περιφέρεια της Κολούμπια, που είναι η τελευταία που ψηφίζει, θα διεξάγει προκριματικό κύκλο στην Τρίτη.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμά της προς τους υποστηρικτές της με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική της εκστρατεία, η Κλίντον τόνισε ότι η καμπάνια της κατόρθωσε να “σπάσει ένα από τα ισχυρότερα εμπόδια.

“Αυτή τη νύχτα μπορούμε να δηλώσουμε με περηφάνεια ότι στην Αμερική δεν υπάρχει όριο που να μη μπορεί να ξεπεραστεί, δεν υπάρχει μια οροφή που είναι τόσο ψηλά, ώστε να μην μπορούμε να τη φτάσουμε και να την ξεπεράσουμε,” έγραψε η Κλίντον στο Twitter. “Για το κάθε μικρό κορίτσι που έχει μεγάλα όνειρα: Ναι μπορείτε να γίνετε οτιδήποτε επιθυμείτε-ακόμη και πρόεδρος. Η αποψινή νύχτα είναι για εσάς,” ανέφερε η ανάρτησή της, στο Twitter.

Σε γενικό προεκλογικό επίεδο, η 69χρονη Κλίντον θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ υπό την πίεσης της έρευνας που διεξάγεται για τη διαχείρηση του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου από ιδιωτική βάση δεδομένων, με τον εσωτερικό επιθεωρητή του αμερικανικού ΥΠΕΞ να της καταλογίζει “πλημμελή άσκηση καθηκόντων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υπόθεση αυτή έχει πλήξει την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια της πρώην ΥΠΕΞ.

Ενότητα μετ'' εμποδίων

Μία από τις ουσιαστικές επιδιώξεις της Κλίντον από σήμερα μέχρι την 8η Νοεμβρίου είναι η εντότητα του κόμματος, ενώ η προεκλογική της εκστρατεία συνέδεσε την χθεσινή επιτυχία της με τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών στις ΗΠΑ κατά τη διαδρομή της αμερικανικής ιστορίας. Παράλληλα, επιδιώκει να προσανατολίσει την προεκλογική στρατηγική της κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, ο Μπέρνι Σάντερς εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τον προεκλογικό αγώνα του μέχρι τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών τον προηγούμενο μήνα, όπου και θα διασφαλιστεί η επίσημη εκλογή προεδρικού υποψηφίου. Ο Σάντρες επιμένει παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από την ηγεσία του κόμματος ν'' αποχωρήσει.

Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ έχει κατορθώσει να κινητοποιήσει τους νέους ψηφοφόρους, ενώ υπόσχεται να δώσει λύση στις ανισότητες που υπάρχουν στα εισοδήματα. Από την πλευρά της, η Κλίντον διεισδύει στους μεγαλύτερους ηλικιακά ψηφοφόρους, ακολουθώντας μια περισσότερο πραγματιστική προεκλογική εκστρατεία, βασισμένη στις πολιτικές που ακολούθησε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Στίβεν Άκοστα, 47χρονος διάσκαλος που ζει στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι ψήφισε για την Κλίντον επειδή κατά την απόψή του, είναι η καλύτερη επιλογή για μια προεδρική νίκη το Νοέμβριο. “Μου αρέσουν αυτά που λέει ο Σάντερς, ενώ συμφωνώ με τα περισσότερα από αυτά. Το πραγματικό μου πρόβλημα είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ενωθούν πραγματικά,” τόνισε ο Άκοστα.

Σάντερς και Ομπάμα

Ο Σάντερς έχει αποφασίσει να παραμείνει στην προεκλογική εκστρατεία ακόμη και μετά την προχθεσινή ανακοίνωση από το Associated Press και το NBC ότι η Κλίντον έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων.

O Γερουσιαστής από το Βερμόντ δήλωσε πριν από μερικές ώρες σε συγκέντρωση των υποστηρικτών του ότι προσβλέπει στη συνεργασία του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η θετική πορεία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η μάχη είναι σκληρή, αλλά ο ίδιος θα εξακολουθήσει να μάχεται για κάθε ψήφο, αλλά και για κάθε εκλέκτορα, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι διαφορά που τον χωρίζει από τις ψήφους της Χίλαρι Κλίντον στην Καλιφόρνια θα μειωθεί.

Ο Σάντερς γνωστοποίησε ότι του τηλεφώνησε η Χίλαρι Κλίντον, ενώ ο ίδιος τη συνεχάρη για τις νίκες της.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε χθες στην πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να τη συγχαρεί για τη συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

“Η ιστορική προεκλογική εκστρατεία της αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια Αμερικανούς και είναι προέκταση του αγώνα που κάνει μια ζωή για τις οικογένειες και τα παιδιά της μεσαίας τάξης,” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε επίσης, με τον συνυποψήφιο της Χίλαρι Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς, Γερουσιαστή από το Βερμόντ, ενώ θα συναντηθούν αύριο στο Λευκό Οίκο, μετά από αίτημα του Σάντερς.

“Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον Γερουσιαστή Σάντερς για τη δραστηριοποίηση εκατομμυρίων Αμερικανών μέσω της δέσμευσής του, σε θέματα όπως η καταπολέμηση των ανισοτήτων στα εισοδήματα, αλλά και η επιρροή ειδικού ενδιαφέροντος που άσκησε ο Σάντερς στην αμερικανική πολιτική ζωή,” δήλωσε ο Έρνεστ.

Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τις κινήσεις του πρόεδρου Ομπάμα στη δραστηριοποίησή του προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι υπερεκλέκτορες

Η καταμέτρηση του τελικού αριθμού των εκλεκτόρων για έναν προεδρικό υποψήφιο συμπεριλαμβάνει και τους υπερεκλέκτορες που εκδηλώνουν την πρόθεσή τους κατά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου. Οι υπερεκλέκτορες είναι ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, μέλη του Κογκρέσου, αλλά και οι κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών που ελέγχονται από το Κόμμα. Ο Σάντερς έχει ασκήσει κριτική τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στην Κλίντον, αναφορικά με τη βιασύνη τους ν'' ανακοινώσουν τον αριθμό των εκλεκτόρων, προδιαγράφοντας και την στάση των υπερεκλεκτόρων. Ωστόσο, είναι γεγός ότι η υποστήριξη των υπερεκλεκτόρων στην Κλίντον είναι σε αναλογία 10:1 έναντι της υποστήριξης που έχει ο Σάντερς.

Ωστόσο, οι άνθρωποι της προεκλογικής του εκστρατείας υποστηρίζουν ότι ο ίδιος μπορεί να πείσει τους υπερεκλέκτορες να τον υποστηρίξουν, παρά το γεγονός ότι όσοι έχουν εκδηλώσει την προτίμησή τους, είναι δύσκολο να την αλλάξουν. Ο Σάντερς χρειάζεται ποσοστό 60% των υπερεκλεκτόρων που υποστηρίζουν την Κλίντον, προκειμένου ν'' αλλάξουν τα αριθμητικά δεδομένα. Σύμφωνα με δήλωση του υπεύθυνου της προεκλογικής του εκστρατείας Τζεφ Γουίβερ, μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει αυτή η προσπάθεια.

Τραμπ, όπως Σάντερς;

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Ντόναλντ Τραμπ συμπλήρωσε τον αριθμό των απαραίτητων εκλεκτόρων τον προηγούμενο μήνα, αφού κατόρθωσε να θέσει εκτός προεκλογικής εκστρατείας τους 16 αρχικούς υποψηφίους, που διεκδικούσαν το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Ωστόσο, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος προσπαθεί να ενώσει τους Ρεπουμπλικάνους πίσω από την υποψηφιότητά του, μετά από μια προκλητική προεκλογική εκστρατεία που έκανε και η οποία στιγματίστηκε από τα σχόλια του, αλλά και τις προτάσεις τους για τους μετανάστες, τους ισπανόφωνους τις γυναίκες, αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Τραμπ μιλώντας σε υποστηρικτές του χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη, καλωσόρισε τους ψηφοφόρους του Σάντερς “με ανοιχτές αγκάλες” προκειμένου να τον υποστηρίξουν και να ενεργοποιήσουν μία νέα περίοδο στην προεκλογική εκστρατεία. “Απόψε το βράδυ κλείνουμε ένα κεφάλαιο ιστορίας κι ανοίγουμε ένα άλλο,” τόνισε ο Τραμπ.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει την επόμενη εβδομάδα για την Κλίντον και τον σύζυγό της πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, δηλώνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει τις προσωπικές επιθέσεις.

Μέτωπο πολιτικής ή προσωπικές επιθέσεις;

Στους Δημοκρατικούς, το νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής εκστρατείας, μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, εντοπίζεται στην ενεργοποίηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που ενδιαφέρεται τόσο για την ενότητα του κόμματος, όσο και για την υστεροφημία του. Παράλληλα, ο Ομπάμα γνωρίζει ότι ένας νέος πρόεδρος από το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει την υλοποίηση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος άρχισε, σε τομείς όπως η οικονομία αλλά και στο σύστημα υγείας. Με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνάντηση του προέδροτ με τον Σάντερς, μετά από δικό του αίτημα. Στην αρχή διαφάνηκε ότι ήταν μία κίνηση του Σάντερς προκειμένου ν'' ανακοινώσει την αποχώρησή του από την προεκλογική εκστρατεία. Ωστόσο, μετά τον αγωνιστικό τόνο της ομιλίας που εκφώνησε ο ίδιος προς τους υποστηρικτές του κι αναμένοντας τα αποτέλεσματα στην Καλιφόρνια, είναι ξεκάθαρο ότι ο Σάντερς θα επιδιώξει την ενίσχυση των πολιτικών του θέσεων σε αντάλλαγμα για τις προσπάθειες ενίσχυσης της ενότητας του κόμματος. Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ αναμένεται επίσης ότι θα κερδίσει στη Μοντάνα.

Η Χίλαρι Κλίντον υπολογίζει στην υποστήριξη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, επί τη βάσει της ανταπόδοσης της πολιτικής συμπεριφοράς που η ίδια έδειξε απέναντί του, το 2008. Η υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα είναι κομβικής σημασίας κι έναντι των αρνητικών εντυπώσεων που καλλιεργήθηκαν για την Κλίντον από την υπόθεση χειρισμού των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, όταν βρίσκονταν στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Από την άλλη μεριά, η ίδια επιδιώκει να μην επιτίθεται στον Μπέρνι Σάντερς, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή καταγράφεται θετικά και το τηλεφώνημα που του έκανε χθες το βράδυ. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι ο ίδιος επιδιώκει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο κόμμα, αλλά και στη διαμόρφωση της πολιτικής του, όπως επίσης και σε ενδεχόμενη διακυβέρνηση υπό τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέτωπο αρνητικής κριτικής κι αντιρρήσεων εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής του κατά του δικαστή Γκονσάλο Κουρίελ, αλλά και των μεταναστών, με έμφαση στους ισπανόφωνους. Η ηγεσία του κόμματος γνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στη διαμόρφωση του τελικού προεδρικού αποτελέσματος στις 8 Νοεμβρίου. Διαφαίνεται επίσης ότι ο ίδιος θα συνεχίσει την τακτική των προσωπικών επιθέσεων, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει την άσκηση αρνητικής κριτικής γύρω από την υποψηφιότητά του, περισσότερο δε εάν η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον επιλέξει να στοχεύσει σε ζητήματα πραγματικής πολιτικής που ενδιαφέρουν το μέσο Αμερικανό, αλλά και στα ζητήματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: Οι ημερομηνίες - σταθμός ως την κατάκτηση του Λευκού Οίκου

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια