Η καταλυτική σημασία του μακελειού του Ορλάντο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Η καταλυτική σημασία του μακελειού του Ορλάντο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Photo by Dario Pignatelli/Getty Images

Για τον Donald Trump, το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ορλάντο ήταν η στιγμή να εντείνει τις εκκλήσεις του για πιο σκληρή δράση εναντίον της τρομοκρατίας και να υπενθυμίσει πως «είχε δίκιο» σχετικά με την απειλή.  Για την Hillary Clinton πάλι, σημασία είχε να διαλέξει προσεκτικά τα λόγια που θα χρησιμοποιούσε και να επαναλάβει τη θέση της για την ανάγκη να τελειώσει «ο πόλεμος των όπλων» στους δρόμους των ΗΠΑ. 

Το τρόπος με τον οποίο οι δύο υποψήφιοι τοποθετήθηκαν απέναντι στη φονικότερη επίθεση ενόπλου κατά τη σύγχρονη Ιστορία των ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι μια μελέτη για τις αντιθέσεις που τους χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press. 

Το κίνητρο του δράστη παρέμενε άγνωστο στους δύο υποψήφιους τη στιγμή που ξεκίνησαν να εκφράζονται σχετικά με το περιστατικό. Μέχρι το τέλος της ημέρας οι Αρχές είχαν να διανύσουν ακόμα πολύ δρόμο προκειμένου να ανακαλύψουν τι οδήγησε τον 29χρονο αμερικανό πολίτη, Omar Mateen, να ανοίξει πυρ σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά δεκάδες ακόμα. 

Καθώς οι πληροφορίες ήταν ακόμα συγκεχυμένες, ο Donald Trump έγραψε στο twitter ότι «προσεύχεται» για τα θύματα και τις οικογένειές τους. «Πότε θα είμαστε σκληροί, έξυπνοι και σε επαγρύπνηση;», αναρωτήθηκε. 

Τις επόμενες ώρες, ο μεγιστάνας υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επανήλθε στα social media λέγοντας πως εκτιμά «τα συγχαρητήρια για το γεγονός ότι αποδείχθηκε να έχει δίκιο σχετικά με τη ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία». Όταν ο πρόεδρος Obama μίλησε από το Λευκό Οίκο χωρίς να αναφέρει τον ίδιο χαρακτηρισμό για τον δράστη, ο D. Trump εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία του ζητούσε να παραιτηθεί - μια προκλητική αντίδραση που υπερέβαινε κατά πολύ την τυπική κριτική των Ρεπουμπλικανών στην προσέγγιση του B. Obama απέναντι στον εξτρεμισμό. 

Ο D. Trump δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που επιχειρεί να επωφεληθεί από μια τραγωδία, αλλά δεν είναι και η πρώτη φορά που το κάνει, παρόλο που είναι μάλλον η πλέον κραυγαλέα. Λίγο μετά τις φονικές επιθέσεις του Νοέμβρη στο Παρίσι, είχε πει ότι «κάθε φορά που υπάρχει μια τραγωδία, τα πάντα ανεβαίνουν, οι αριθμοί του αυξάνονται γιατί δεν έχουμε καμία δύναμη σε αυτή τη χώρα. Έχουμε αδύναμους πολιτικούς, θλιβερούς». 

Έπειτα από την επίθεση στο San Bernandino το Δεκέμβρη, ο D. Trump εξέπληξε πολλούς στο ίδιο του το κόμμα, ζητώντας προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τους μουσουλμάνους. Ωστόσο, αντί αυτό να βυθίσει τα ποσοστά του, τα ενίσχυσε, οδηγώντας τον μάλιστα στις πρώτες του νίκες στις προκριματικές εκλογές του κόμματος. 

Για τους επικριτές του, τα σχόλιά του μπορεί να θεωρούνται ακατάλληλα και απρεπή. Από την άλλη πλευρά όμως, αξιοποιεί μια μεγάλη απογοήτευση ανάμεσα σε ψηφοφόρους οι οποίοι πιστεύουν ότι κάθε φορά που χρειάζεται να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές απειλές, ο B. Obama είναι δέσμιος της ανησυχίας του να μην προσβάλει τους μουσουλμάνους, στη χώρα αλλά και παγκοσμίως. 

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε "πολιτικά ορθοί" πια», ξεκαθάρισε ο Donald Trump την Κυριακή. Επιπλέον, ακύρωσε μια πολιτική συγκέντρωση που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, αλλά σχεδιάζει να συνεχίσει με μια ομιλία στο Νιου Χαμσάιρ, αλλάζοντας το θέμα από τις κατηγορίες εναντίον της Η. Clinton στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας. 

Από την άλλη πλευρά, η Hillary Clinton, όπως και ο Barack Obama, προτιμά να αποφεύγει τα στραβοπατήματα λόγω βιασύνης, ακόμα και αν αυτό την κάνει να φαίνεται υπερβολικά επιφυλακτική. Την Κυριακή, περίμενε πρώτα τον πρόεδρο Obama να κηρύξει την ενέργεια «τρομοκρατική πράξη» προτού κάνει και εκείνη το ίδιο. 

Επιπλέον, B. Obama και H. Clinton ακύρωσαν προγραμματισμένη κοινή τους εμφάνιση την Τετάρτη στο Ουισκόνσιν, μια απόφαση που πήγαζε τόσο από πολιτικούς λόγους, όσο και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της χώρας αναμένεται αυτή την εβδομάδα να επιβλέπει τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με το συμβάν. Παρόλα αυτά, η H. Clinton σκοπεύει να συνεχίσει μόνη της την εκστρατεία της, κάνοντας στάσεις τη Δευτέρα στο Οχάιο και την Τρίτη στην Πενσυλβάνια.

Παράλληλα, η Hillary Clinton δεν αρνήθηκε ότι το χτύπημα μπορεί να συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία, παρόλο που ο λόγος της υπήρξε σχετικά ασαφής. Έχοντας καταστήσει κεντρικό σημείο της προεκλογικής της εκστρατείας την αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή, εστίασε περισσότερο στην ανάδειξη του περιστατικού ως ενός παραδείγματος της αποτυχίας του έθνους να αφαιρέσει τα όπλα «από τα χέρια τρομοκρατών και άλλων εγκληματικών στοιχείων». Αργότερα την Κυριακή, οι Αρχές ενημέρωσαν ότι ο Omar Mateen την περασμένη εβδομάδα είχε αγοράσει τουλάχιστον δύο πυροβόλα όπλα με νόμιμο τρόπο. 

Ο τρόπος με τον οποίο η τραγωδία στο Ορλάντο θα επηρεάσει την τροχιά της προεκλογικής εκστρατείας παραμένει άγνωστος. Όπως σημειώνει το AP, με το τρέχον κλίμα είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν νέα αιματηρά περιστατικά πυροβολισμών μέχρι το Νοέμβρη, προτού κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι στις κάλπες. 

Επιπλέον είναι εξίσου πιθανό να συμβούν εντός των επόμενων πέντε μηνών και άλλα απρόβλεπτα γεγονότα, όπως με την οικονομική κατάρρευση του 2008 κατά τις τελευταίες εβδομάδες της καμπάνιας των εκλογών εκείνου του έτους.

Ωστόσο, την ώρα που οι ψηφοφόροι αμφιταλαντεύονται μεταξύ της H. Clinton και του D. Trump για το ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τη φονική επίθεση στο Ορλάντο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον πως η επιλογή θα συνιστά τελικά μια ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια