Η Κίνα μειώνει τους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα

Η Κίνα μειώνει τους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε ότι θα μειώσει τα τιμολόγια εισαγωγής σε ορισμένα οχήματα στο 15%, από 25% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα τιμολόγια σε ορισμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων θα μειώνονταν στο 6%.

Οι περικοπές αυτές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. Πρόκειται για μια απόφαση στην κατεύθυνση να ανοίξει η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου στους διεθνείς παίκτες. Η συζήτηση σχετικά με πιθανή περικοπή δασμών στον τομέα των αυτοκινήτων άρχισε τον περασμένο Απρίλιο με αφορμή μια αναφορά του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε ομιλία του.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, ο μέσος φόρος για τα οχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις θα κινείται στο 13,8%.

Σχετική ανάλυση του CNBC αναφέρει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν πολυτελή μοντέλα θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότερο από την απόφαση αυτή, με δεδομένο ότι διατηρούν στην Κίνα μικρό μέρος της παραγωγής τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επωφεληθεί το Lexus της Toyota, το οποίο δεν κατασκευάζεται στην Κίνα.

Η BMW θα μπορούσε επίσης να κερδίσει από τη μείωση των δασμών, καθώς κατασκευάζει σημαντικό αριθμό οχημάτων της στις ΗΠΑ και στη συνέχεια τα μεταφέρει στην ασιατική χώρα.

Οι εισαγωγές αυτοκινήτων στην Κίνα έφθασαν το 2017 τα 1,21 εκατ. οχήματα, αυξημένες κατά 16,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.