Η Μαδρίτη «καταργεί» τον Puidgemont και στέλνει σε εκλογές την Καταλονία

Η Μαδρίτη «καταργεί» τον Puidgemont και στέλνει σε εκλογές την Καταλονία

Ο Mariano Rajoy αναμένεται ότι θα εισηγηθεί την παύση της κυβέρνησης της Καταλονίας και τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου, με προκήρυξη εκλογών για τον ερχόμενο Ιανουάριο. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιείται αύριο, με σκοπό την πλήρη ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος, με το οποίο αίρεται η αυτονομία της περιφέρειας της Καταλονίας. 

Η εισήγηση για τις εκλογές τον Ιανουάριο έρχεται μετά τη σχετική συμφωνία του ισπανού πρωθυπουργού με το κόμμα των Σοσιαλιστών, του Pedro Sanchez, το οποίο στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση στην αντιπαράθεση με τη Βαρκελώνη. Μάλιστα, η διεξαγωγή τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι ήρθε μετά από πρόταση του ίδιου του Sanchez, καθώς οι Σοσιαλιστές δεν επιθυμούν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάντως, είναι σχεδόν σίγουρο ότι στις επικείμενες εκλογές δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής ο Carles Puigdemont, μιας και είναι πολύ πιθανό να του επιβληθεί -όπως και στον προκάτοχό του, Artur Mas- ποινή μερικής ή ολικής άρσης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Κάτι ανάλογο αναμένεται ότι θα γίνει και με άλλους ηγέτες του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. 

Οι αυτονομιστές, από την πλευρά τους, θα επιχειρήσουν να δώσουν χαρακτήρα νέου δημοψηφίσματος στις εκλογές, το οποίο αυτή τη φορά θα διεξάγεται νόμιμα. Μάλιστα, θα ποντάρουν στην οργή που υπάρχει σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, εξαιτίας της βίαιης καταστολής στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της Μαδρίτης, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσουν ευρεία στήριξη και πλειοψηφία στα κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την ανεξαρτησία -κυρίως, τον συνασπισμό Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) και το εθνικιστικό αντικαπιταλιστικό κόμμα CUP. 

Φωτογραφία από Wikimedia Commons

Διαβάστε Περισσότερα