Η Morgan Stanley δεν φοβάται το Brexit, αλλά τον Corbyn και τους Εργατικούς!

Η Morgan Stanley δεν φοβάται το Brexit, αλλά τον Corbyn και τους Εργατικούς!

«Οι τραπεζίτες, όπως αυτοί της Morgan Stanley, δεν θα έπρεπε να διοικούν τη χώρα μας, όμως νομίζουν ότι μπορούν να το κάνουν», έλεγε πρόσφατα σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε μέσω Twitter ο επικεφαλής των Εργατικών της Βρετανίας, Jeremy Corbyn. «Έτσι, όταν λένε ότι συνιστούμε μια απειλή γι'' αυτούς, έχουν δίκιο: Είμαστε απειλή για ένα καταστροφικό και αποτυχημένο σύστημα, που είναι φτιαγμένο για τους λίγους», πρόσθεσε. 

Αν και επισήμως η Morgan Stanley αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, μόνο αδιάφορα δεν στέκεται απέναντί τους. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σε πρόσφατο σημείωμα των αναλυτών της προς τους πελάτες και συνεργάτες της τράπεζας, τονίζεται ότι «από την πλευρά ενός επενδυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύουμε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με το Brexit». 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, η πραγματοποίηση εκλογών προς το τέλος του 2018 είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο και μια εκλογική νίκη του Corbyn και των Εργατικών θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη στροφή στη βρετανική πολιτική σκηνή μετά το τέλος της δεκαετίας του ''70, όταν ήλθε στην εξουσία η Margaret Thatcher -αν και εκτιμούν ότι «είναι ασφαλώς πιθανό ότι οι Εργατικοί θα αμβλύνουν τελικά τις πιο ριζοσπαστικές πολιτικές τους θέσεις».

Στο ίδιο ρεπορτάζ παρατίθενται οι δηλώσεις ενός κορυφαίου διευθυντικού στελέχους μεγάλης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το οποίο αποκάλυψε (ανωνύμως) ότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, οι ανησυχίες των παρευρισκόμενων για τον Corbyn ήταν μεγαλύτερες εκείνων για το Brexit. «Η βασική τους ανησυχία δεν είναι το τι συμβαίνει τώρα στη Γερμανία ή την Ισπανία, ούτε η Βόρεια Κορέα και ο Trump. Ήταν το τι συμβαίνει στη Βρετανία και το τι θα σήμαινε ο Corbyn για τη χώρα», σημείωσε ο ίδιος.

«Θα ήταν σαν την Κούβα χωρίς τον ήλιο της», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο, με το City, διαγκωνίζεται με τη Νέα Υόρκη για τον τίτλο της χρηματοπιστωτικής πρωτεύουσας του πλανήτη, ενώ κυριαρχεί στην αγορά συναλλάγματος, όπου οι συναλλαγές φτάνουν σε αξία τα 5,1 τρισ. δολάρια ημερησίως. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος συνεισφέρει το 11,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της βρετανικής κυβέρνησης.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert