Η Μόσχα έτοιμη να συζητήσει όρους κατάπαυσης του πυρός στη Συρία

Η Μόσχα έτοιμη να συζητήσει όρους κατάπαυσης του πυρός στη Συρία

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συζητήσει τους όρους μίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, την οποία απαιτούν η συριακή αντιπολίτευση και οι δυτικές δυνάμεις, που επιρρίπτουν την ευθύνη στη Μόσχα για την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της Γενεύης.

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τους όρους μίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

"Πηγαίνουμε (στη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία) στο Μόναχο για να συζητήσουμε αυτό το θέμα", είπε προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να επαναληφθούν πριν από τις 25 Φεβρουαρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων που συναντώνται σήμερα στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας επίθεσης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

"Πηγαίνουμε στο Μόναχο με μία μεγάλη ελπίδα σε μία κρίσιμη στιγμή", δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, καλώντας τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συνεργασθεί προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος ευνοϊκού για διαπραγματεύσεις.

"Ποιος φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων; Η αντιπολίτευση και το Ριάντ. Αυτοί πρέπει να ερωτηθούν εάν οι συνομιλίες θα επαναληφθούνσ τις 25 Φεβρουαρίου. Απ΄όσο γνωρίζω, η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη", πρόσθεσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Επίσης, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία βρίσκονται σε εξέλιξη . "Η διαδικασία είναι πολύ εύθραυστη, συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος για ομοφωνία στη διαδικασία για μια διευθέτηση στη Συρία", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όταν ερωτήθηκε αν η Ρωσία έχει προτείνει την 1η Μαρτίου ως ημερομηνία για την έναρξη μιας εκεχειρίας.

Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία διατύπωσε πρόταση να κηρυχθεί από την 1η Μαρτίου κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όμως ο αξιωματουχος δήλωσε πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τη ρωσική προσφορά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τους Ρώσους να σταματήσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που "σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά σε μεγάλους αριθμούς", ωθούν στην έξοδο χιλιάδες αμάχους από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων της Δαμασκού στην επαρχία του Χαλεπίου στις αρχές του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 500 άνθρωποι, μεταξύ τους εκατό άμαχοι, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής.

Η Ρωσία επαναλάμβανε μέχρι σήμερα ότι δεν είχε την πρόθεση να σταματήσει τους "νόμιμους" βομβαρδισμούς εναντίον "τρομοκρατών", αλλά υποσχέθηκε ότι είναι έτοιμη να προτείνει "νέες ιδέες" στο Μόναχο για την προώθηση μίας κατάπαυσης του πυρός.

470.000 οι νεκροί και 1,9 εκατ. τραυματίες στα πέντε χρόνια του εμφυλίου

Στα πέντε χρόνια της αιματηρής εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, έχουν σκοτωθεί 400.000 Σύροι, ενώ άλλοι 70.000 έχουν χάσει τη ζωή τους, από τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως η πρόσβαση σε καθαρό νερό, αλλά και σε υπηρεσίες υγείας, τονίζει σε δημοσίευμά του ο σημερινός Guardian.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αντιστοιχεί στο 11% του πληθυσμού της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Κέντρο Πολιτικής Έρευνας.

Μία διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ προσπαθεί να καταστρέψει τους τζιχαντιστές στη Συρία, επιδιώκοντας την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Από την άλλη μεριά, η Ρωσία και το Ιράν υποστηρίζουν τον Άσαντ και εναντιώνονται σε όσους τον αντιπολιτεύονται, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη της Δύσης, αλλά και αραβικών χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία.

Ο αριθμός των τραυματιών από τις πολεμικές συγκρούσεις φτάνει στα 1,9 εκατ. ανθρώπους, ενώ το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί από τα 70 χρόνια (2010) στα 55,4 χρόνια το 2015. Οι συνολικές οικονομικές απώλειες για τη Συρία, υπολογίζονται στα 255 δισ δολάρια, επισημαίνει ο Guardian.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ