Η Μόσχα μπλόκαρε το Facebook, περιόρισε το Twitter

Η Μόσχα μπλόκαρε το Facebook, περιόρισε το Twitter

Στο τεχνολογικό πεδίο περνά ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία καθώς η ρωσική ρυθμιστική αρχή μετά το Facebook, περιόρισε την πρόσβαση και στο Twitter, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία (Reuters, AFP), επικαλούμενα τα ρωσικά Tass και Interfax.

Επίσης, σύμφωνα με το RIA, ο ιστότοπος εύρεσης καταλυμάτων Booking.com δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για να κάνει κανείς κράτηση δωματίου εντός της Ρωσίας.

Νωρίτερα, η ρωσική αρχή είχε ανακοινώσει ότι μπλόκαρε την πλατφόρμα Facebook της εταιρείας Meta, λόγω των περιορισμών που είχε επιβάλει στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα η ρωσική ρυθμιστική αρχή Roskomnadzor, που είναι αρμόδια για το διαδίκτυο, διέταξε σήμερα τον αποκλεισμό του Facebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι «κάνει διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

«Ελήφθη η απόφαση να μπλοκαριστεί το Facebook» από σήμερα Παρασκευή, ανακοίνωσε μέσω του Telegram.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στη Ρωσία διαπίστωσαν ότι δεν είναι δυνατή πλέον η πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παρά μόνο μέσω VPN.

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο και των τεχνολογικών κολοσσών μπαίνει η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η Google ανέστειλε όλες τις διαφημίσεις της στη χώρα ενώ η Microsoft ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις νέες πωλήσεις των προϊόντων και υπηρεσιών της. Η απόφαση των δύο εταιρειών έρχονται σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών από πολλές δυτικές εταιρείες, οι οποίες διακόπτουν τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.  

Είναι ενδεικτικό ότι Apple, Nike και Dell Technologies, έχουν διακόψει τις σχέσεις τους με τη Ρωσία με φόντο την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση. Η Apple ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει διακόψει όλες τις πωλήσεις προϊόντων της στη Ρωσία.

Εκτός από την αναστολή των νέων πωλήσεων, η Microsoft σταμάτησε πολλές πτυχές των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία σε συμμόρφωση με τις κυρώσεις, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Μπραντ Σμιθ.

Την ίδια στιγμή η Google ανέστειλε όλες τις διαφημίσεις στη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία στο CNN την Παρασκευή. «Υπό το φως των έκτακτων συνθηκών, διακόπτουμε τις διαφημίσεις Google στη Ρωσία», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Η απόφαση καλύπτει όλες τις πλατφόρμες διαφημίσεων της Google στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων προβολής Google, του YouTube και της αναζήτησης, ανέφερε η εταιρεία. 

Η κίνηση της Google έρχεται καθώς η Ρωσία φαίνεται έτοιμη για καταστολή μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών. Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της χώρας έχει στείλει πολλές επιστολές στην Google και το YouTube, μαζί με άλλες δυτικές εταιρείες τεχνολογίας, διαμαρτυρόμενες για περιορισμούς που στοχεύουν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ένας πρόσφατα ψηφισμένος ρωσικός νόμος απαιτεί επίσης από ξένες τεχνολογικές πλατφόρμες να ανοίγουν τοπικά γραφεία στη χώρα προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται εκεί — ένα βήμα που οι αναλυτές ερμηνεύουν ως προσπάθεια να τεθούν οι εταιρείες τεχνολογίας περαιτέρω στη ρωσική νομική δικαιοδοσία.