Η πρόληψη ειναι το καλύτερο εμβόλιο για την «επιδημία» του καρκίνου του ήπατος

Η πρόληψη ειναι το καλύτερο εμβόλιο για την «επιδημία» του καρκίνου του ήπατος

Γνωρίζουμε τον μήνα Οκτώβρη ως μήνα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού και μήνα της εκστρατείας της ροζ  κορδέλας. Ωστόσο ο Οκτώβρης γίνεται πλέον και μήνας πρόληψης του καρκίνου του ήπατος που παρότι είναι τρίτος σε θνητότητα παγκοσμίως, στην Ελλάδα είναι δεύτερος στους άντρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και δεύτερος στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού.

Όπως εξηγεί ο καθηγητης παθολογίας – ηπατολογίας Ιωάννης Ελευσινιώτης Διευθυντής του  ογκολογικού τμήματος στο Ογκολογικό νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι της Κηφισιάς, ο καρκίνος του ήπατος εμφανίζεται σε έδαφος δεκαετιών προϋπάρχουσας  χρονιάς ηπατοπάθειας και οι παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνουν σε ποσοστό 40% την ηπατίτιδα Β που μπορεί να εκριζωθεί με τον εμβολιασμό, σε ποσοστό 40% την ηπατίτιδα C που μπορεί να εκριζωθεί με θεραπείες -εφόσον βέβαια διαγνωστεί έγκαιρα κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα με το 80% να διαγιγνώσκονται πάρα πολύ αργά- σε ποσοστό 11% το αλκοόλ και το υπόλοιπο αφορά την διατροφή- τη μη λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν οι άνθρωποι που συνδυάζουν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ με μεταβολικό σύνδρομο Δηλαδή παχυσαρκία ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς υπερλιπιδαιμία και διαβήτη ή προδιαβήτη και απο αυτό τον πολυ μεγάλο πληθυσμό ο 1 στους 3 δεν ξέρει καν οτι έχει ηπατοπάθεια.

Απο τη δικη της μεριά η πρόεδρος της Εταιρείας ογκολόγων παθολόγων Ελλάδος,  παθολόγος- ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, εξηγεί οτι με τους συνδυασμούς των καλύτερων  ανοσοθεραοειων με τους καλύτερους  αγγειογενετικούς παράγοντες  (που μπλοκάρουν ενίοτε κι αλλα κυτταρικά μονοπάτια και αποκαλούνται TKIs,  το μέλλον στον καρκίνο του ήπατος και κυρίως στο μεταστατικό καρκίνο του ήπατος είναι πιο αισιόδοξο. 

Πάντως μέχρι τώρα  η πρόγνωση του μεταστατικού καρκίνου του ήπατος ήταν εξαιρετικά κακή. 

«Ήδη το οπλοστάσιο για  τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του ήπατος περιλαμβάνει 7 θεραπείες που δίνονται κάποιες  σαν πρώτης γραμμής και κάποιες  σαν δεύτερης γραμμής. Όμως για δούμε αληθινό όφελος πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη» καταλήγει η κυρία Σαριδάκη

Μπορείτε να μάθετε τα πάντα στην καμπάνια του Συλλόγου ασθενών ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» 

#δουλευειΓιαΣενα. Η καμπάνια αφορά  το ήπαρ ενα όργανο με πολλές εφεδρείες που δουλεύει για μας Με ένα από τα βασικά αιτήματα του συλλόγου ασθενών ήπατος «Προμηθέας» να είναι να αποζημιώνεται η εξειδικευμένη εξέταση της ελαστογραφίας που γίνεται με μηχάνημα υπερήχου και που δεν αποζημιώνεται κοστίζει ανά κέντρο από 50 € έως και 80 € και είναι μια εξέταση που από μία ηλικία και πάνω θα έπρεπε να γίνεται ετησίως με τους ανθρώπους οι οποίοι  ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα  να μην έχουν τη δυνατότητα να την κάνουν.