Η ψηφιακή μεταρρύθμιση λειτουργεί ως επιταχυντής εμπιστοσύνης
Κυρ. Πιερρακάκης

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση λειτουργεί ως επιταχυντής εμπιστοσύνης

Για το πως οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για την ψηφιακή εποχή συζήτησαν η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα τα δυο τελευταία χρόνια και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στο έργο του υπουργείου, που προχώρησε στην δημιουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, gov.gr, αλλά και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η πανδημία αποτέλεσε τον επιταχυντή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και επεσήμανε ότι πρέπει να καλυφθούν τα κενά, όπως η ψηφιοποίηση του συστήματος για τις συντάξεις αλλά και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Εστιάσαμε σε μια λέξη "ενδυνάμωση". Με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών μειώναμε την αλληλεπίδραση πολίτη - υπηρεσίας και στο πρώτο lockdown επιταχύναμε την βασική μεταρρύθμιση του gov.gr με 501 υπηρεσίες και τώρα έχουμε 1.152 υπηρεσίες. Λειτουργεί ως επιταχυντής εμπιστοσύνης. Εμπιστεύεσαι λιγότερο το κράτος όταν σε στέλνει σε διάφορες υπηρεσίες», ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες πρόκειται να απλοποιηθεί και η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου. «Σήμερα χρειάζονται περίπου 20 βήματα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία που στοίχισε στην Ελλάδα το 6.8 του ΑΕΠ πριν την οικονομική κρίση. Ο υπουργός επανέλαβε ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών πράξεων έφτασε τα 94 εκατ. και αυξήθηκε κατά 11 φορές το 2020. «Νιώθω πως συνολικά ο κόσμος αγκαλιάζει τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στον ρόλο - κλειδί της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης χαρακτηριζόντάς το ως «Σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας. Μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός. Το RRF μας παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης της στρατηγικής (που σχεδιάσαμε το 2019). Προχωράμε στη μετάβαση της 4ης ΒΕ. Κάναμε με καινοτόμο τρόπο τη δημοπρασία για το 5G, αποτελεί καινοτομία το επενδυτικό ταμείο Φαιστός, προχωράμε σε άλλα έργα όπως με τους μικροδορυφόρους. Αποδείξαμε πως είμαστε ευέλικτοι και γρήγοροι».

Σε ερώτηση για την πλατφόρμα εμβολιασμών και αν αυτή θα χρησιμοποιηθεί με κάποιο τρόπο μετά το τέλος της επιχείρησης «Ελευθερία», ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «μπορεί μετά το τέλος να χρησιμοποιηθεί για τον τομέα της υγείας για το κλείσιμο ραντεβού, το εξετάζουμε. Όμως το μήνυμα είναι ευρύτερο… Το ψηφιακό σύστημα στέλνει το μήνυμα πως θέλουμε να μετασχηματίσουμε το κράτος συνολικά όχι μόνο στην υγεία. Λειτουργεί ως δημιουργός εμπιστοσύνης προς το κράτος», ενώ υπογράμμισε ότι «καθώς το κράτος ψηφιοποιείται η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι να προσαρμόσουμε συγκεκριμένα πρόγραμμα για την επανακατάρτιση κυρίως εκείνων που στερούνται ψηφιακών δεξιοτήτων».

Μ. Βεστάγκερ: Η Ελλάδα αποτελεί έμπνευση

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ ξεκίνησε την ομιλία της με μία αναφορά στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση και τις αξίες που αποτέλεσαν την πυξίδα της απελευθέρωσης.

Μίλησε ακόμα για το δεκαετές πλάνο της Ε.Ε. που έχει στόχο στο τέλος του όλοι σχεδόν οι ενήλικοι να έχουν ψηφιακές δεξιότητες, οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται online και οι επιχειρήσεις να διευκολύνουν την ζωή τους με την τεχνητή νοημοσύνη. «Αυτό θέλει επενδύσεις», τόνισε η Επίτροπος σημειώνοντας ότι υπάρχουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για υποδομές, καινοτομία και θέσεις εργασίας. 



Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εμπιστοσύνης το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της ευρωπαϊκής στρατηγικής και στους τρόπους με τους οποίους γίνεται προσπάθεια να προστατεύονται οι χρήστες, οι καταναλωτές ή οι δημιουργοί με έρευνες και κανόνες.

«Ότι είναι παράνομο offline είναι παράνομο και online και αυτό πρέπει να τηρείται για να δημιουργεί εμπιστοσύνη σε όλους», πρόσθεσε. 

Μιλώντας για την χώρα μας, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ τόνισε ότι σήμερα πλέον αποτελεί πρότυπο και πρέπει όλοι να εμπνέονται από την πρόοδο που έκανε στην διάρκεια της πανδημίας.

«Η υγειονομική κρίση ήταν περίοδος για ανάπτυξη της ψηφιακής μετάβασης», είπε προσθέτοντας ότι «η τεχνολογία είναι το κλειδί και το εργαλείο για να αφήσουμε πίσω μας και τα σημάδια της οικονομικής κρίσης».