Η Ρωσία προειδοποιεί την Ευρώπη (και) για νέο κύμα προσφύγων

Η Ρωσία προειδοποιεί την Ευρώπη (και) για νέο κύμα προσφύγων

Συνεχίζονται οι έμμεσες και άμεσες προειδοποιήσεις από πλευράς Ρωσίας προς τους δυτικούς συμμάχους. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμάνουελ Μακρόν, και του... συνέστησε προσοχή στις κατηγορίες που εξαπολύονται για τη χρήση χημικών όπλων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, χρησιμοποίησε το «όπλο» των προσφύγων, λέγοντας ότι το παραμικρό λάθος στους χειρισμούς στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα προσφύγων που θα κατακλύσει την Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, έμμεση προειδοποίηση έστειλε ο Βλ. Πούτιν στον Εμ. Μακρόν για τη Συρία καθώς σε τηλεφωνική επαφή που είχαν οι δύο άντρες ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε στον Γάλλο ομόλογό του ότι μέχρι να αποδειχθεί τι ακριβώς συνέβη με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν πρέπει να εξαπολύονται κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Arabiya o πρόεδρος της Ρωσίας φέρεται να επισήμανε στον Γάλλο ομόλογό του ότι η Δύση θα πρέπει να αποφύγει «απερίσκεπτες και επικίνδυνες ενέργειες οι οποίες συνιστούν ευθεία παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις στη Συρία».

Στη συνέχεια ο Βλάντιμιρ Πούτιν πρόσθεσε ότι απαιτείται ενδελεχής και αντικειμενική έρευνα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στη Συρία, μέχρι την ολοκλήρωση της οποίας δεν θα πρέπει να κατηγορείται κανείς. Σύμφωνα με τη γαλλική Προεδρία, ο Μακρόν τόνισε ότι επιθυμεί «εντατικοποίηση» του διαλόγου με τη Ρωσία για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι ακόμη και ο παραμικρός εσφαλμένος υπολογισμός στη Συρία θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη, σε μία ευθεία προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες συντάσσονται με τον Ντόναλντ Τραμπ ανοίγοντας στην ουσία το δρόμο στον Αμερικανό πρόεδρο για να προχωρήσει σε χτύπημα επί συριακού εδάφους. 

Ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν βοηθούν το διάλογο, ενώ για μία ακόμη φορά χαρακτήρισε σκηνοθετημένη την επίθεση με χημικά στη Ντούμα, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον Γάλλο πρόεδρο, Εμμάνουελ Μακρόν, ο οποίος έχει δηλώσει πως υπάρχουν αποδείξεις για τη χρήση χημικών από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ. 

Μάλιστα, ο Λαβρόφ είπε ότι «σκηνοθέτης» της επίθεσης ήταν οι ειδικές υπηρεσίες μίας χώρας», την οποία χαρακτήρισε «ρωσοφοβική», αλλά δεν την κατονόμασε.

«Ακόμη και η παραμικρή υπερβολή θα προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων στην Ευρώπη και άλλες εξελίξεις τις οποίες ούτε εμείς ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι μας χρειάζονται», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, χρησιμοποιώντας το «όπλο» των προσφύγων, καθώς το προσφυγικό αποτελεί άλυτο ζήτημα για την Ευρώπη.

Δεν παρέλειψε δε, να ρίξει καρφί κατά των Αμερικανών, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις μπορεί να «χαροποιούν αυτούς που προστατεύονται από έναν ωκεανό». Παρ'' όλα αυτά ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι Ρωσία και ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους διαύλους επικοινωνίας τους για το θέμα της Συρίας.

Για το θέμα των χημικών είπε χαρακτηριστικά: «Διαθέτουμε αδιάσειστες αποδείξεις ότι πρόκειται για άλλη μια σκηνοθεσία και ότι οι ειδικές υπηρεσίες ενός κράτους, το οποίο βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή μιας ρωσοφοβικής εκστρατείας μετείχαν σε αυτήν την σκηνοθεσία».

Σύμφωνα με την συριακή οργάνωση Λευκά Κράνη, τους διασώστες στις ζώνες των ανταρτών, και την μη κυβερνητική οργάνωση Syrian American Medical Society, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 7 Απριλίου στην Ντούμα από επίθεση με «τοξικά αέρια», η οποία αποδίδεται από τους Δυτικούς στις κυβερνητικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες απορρίπτουν ότι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Την Τετάρτη ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε τα Λευκά Κράνη ότι «σκηνοθέτησαν μπροστά στις κάμερες μια χημική επίθεση κατά των αμάχων». Ο Λαβρόφ σημείωσε εξάλλου στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ότι ελπίζει να μην επαναληφθεί στη σύγκρουση στη Συρία αυτό που έγινε στη Λιβύη και το Ιράκ.

«Θεός φυλάξοι από οποιαδήποτε περιπέτεια στη Συρία μετά την εμπειρία της Λιβύης και του Ιράκ», σημείωσε.

 

Τέλος, για την υπόθεση Σκριπάλ, ο Λαβρόφ υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δεν επιβεβαίωσε στην έκθεσή του την προέλευση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Η έκθεση του ΟΑΧΟ επιβεβαίωσε μόνον την σύνθεση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός, χαρακτηρίζοντας υπερβολικό τον ισχυρισμό της Βρετανίας ότι η έκθεση του ΟΑΧΟ επιβεβαιώνει τη θέση της στην υπόθεση Σκριπάλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια