Η Σεούλ εκτιμά ότι ο D. Trump παίρνει στα σοβαρά την πυρηνική απειλή από τη Β. Κορέα

Η Σεούλ εκτιμά ότι ο D. Trump παίρνει στα σοβαρά την πυρηνική απειλή από τη Β. Κορέα

Η «ξεκάθαρη προειδοποίηση» του εκλεγμένου πρόεδρου των ΗΠΑ Donald Trump προς τη Βόρεια Κορέα δείχνει ότι έχει επίγνωση της αμεσότητας της απειλής που αποτελεί το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και ότι δεν θα αποκλίνει από την πολιτική κυρώσεων εναντίον της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η Νότια Κορέα.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong-un ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η χώρα του βρίσκεται κοντά στην πραγματοποίηση δοκιμαστικής εκτόξευσης ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να φτάσει στις ΗΠΑ. Ο Trump απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, γράφοντας στον λογαριασμό του στο Twitter: «Δεν θα συμβεί».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι το σχόλιο του Τραμπ, η πρώτη αναφορά που κάνει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ για το θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο, μπορεί να εκληφθεί ως μια «ξεκάθαρη προειδοποίηση» προς την Πιονγκγιάνγκ.

«Ο εκλεγμένος πρόεδρος Trump και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ακριβή επίγνωση της σοβαρότητας και της αμεσότητας της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

O Trump δεν έχει αναφερθεί στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει αναφορικά με το θέμα της Βόρειας Κορέας, όμως στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τον ηγέτη της χώρας Κιμ, αν του δοθεί η ευκαιρία.

Παράλληλα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει την Κίνα σχετικά με το θέμα. Χθες Δευτέρα ο Trump είπε ότι το Πεκίνο έχει επωφεληθεί από τους οικονομικούς του δεσμούς με τις ΗΠΑ, όμως δεν είναι διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να βοηθήσει στον έλεγχο της Βόρειας Κορέας.

Απαντώντας στο σχόλιο αυτό, ο Gheng Shunag εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα ασκεί πιέσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Οι προσπάθειες της Κίνας προς αυτή την κατεύθυνση είναι απολύτως ξεκάθαρες», υπογράμμισε ο Gheng. «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουμε συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις για το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας και έχουμε υιοθετήσει από κοινού με τους άλλους εταίρους μας πολλές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν εδώ και χρόνια τις εκκλήσεις της Βόρειας Κορέας για συζητήσεις, τονίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει πρώτα να αφοπλιστεί, ενώ έχουν επιβάλλει και επιπλέον κυρώσεις εναντίον της έπειτα από πυρηνικές δοκιμές και δοκιμές πυραύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Πυρά Trump κατά Κίνας και Β. Κορέας

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς