Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της - Ευρωπαϊκοί πόροι για έργα φύλαξης των συνόρων
Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της - Ευρωπαϊκοί πόροι για έργα φύλαξης των συνόρων

Την ενεργειακή σημασία που έχει η Ανατολική Μεσόγειος για την Ευρώπη, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων, του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο και της προκλητικότητας, και πλέον γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της. 

Είχαμε μία πυκνή συζήτηση σημείωσε ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να στηριχθούν τα εισοδήματα, κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθήκη της Κομισιόν».

«Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποκτά και μία ξεχωριστή σημασία διότι από εκεί μπορούν να περάσουν και ηλεκτρικές συνδέσεις με την Βόρεια Αφρική, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν στο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον ήλιο. Οπότε, νομίζω ότι η συζήτηση αυτή ήταν χρήσιμη - τουλάχιστον για τους ομολόγους μου - για να αναδείξουμε ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά έχουν και μία ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον ενδεχομένως να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το τελικό κείμενο συμπερασμάτων είναι σημαντικό βελτιωμένο σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και εμπεριέχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία του 2016 και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

«Η Ελλάδα όπως γνωρίζετε έχει προχωρήσει σε μια τέτοια επιλογή. Προς το παρόν χρηματοδοτεί τον φράχτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους. Θεωρώ όμως - και δεν είμαι ο μόνος ο οποίος εκφράζει αυτή την άποψη - ότι αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί στη φύλαξη των συνόρων δεν υπάρχει κανείς λόγος γιατί και τέτοιου είδους παρεμβάσεις, να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε.

«Τα Συμπεράσματα των προηγούμενων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: του δρόμου της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή της μονομερούς προκλητικότητας. Νομίζω ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της και θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεται πια το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά», προσέθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 

Για την πανδημία ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα νέα φάρμακα που περιμένουν έγκριση προκειμένου να προστεθεί ένα ακόμα όπλο κατά του κορονοϊού. Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το απόλυτο όπλο για τον κορονοϊό είναι το εμβόλιο και συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια πειθούς της ελληνικής κοινωνίας, κάνοντας λόγο για πανδημία των ανεμβολίαστων. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, τόνισε. Παρότρυνε τους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου καθώς και το εμβόλιο της γρίπης. «Να πείσουμε αυτούς που υπάρχουν περιθώρια να πειστούν», πρόσθεσε. 

Για την Άνγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος που η καγκελάριος απεδέχθη την πρότασή του να επισκεφθεί την Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποία θα κάνουν έναν απολογισμό των ελληνογερμανικών σχέσεων, ενώ σημείωσε ότι την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα σε εισηγήσεις των υπουργών της και κράτησε την Ελλάδα στην ΕΕ.  

Ερωτώμενος σχετικά, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια, ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πυρηνική ενέργεια έχει ρόλο στο συνολικό μίγμα παραγωγής ηλεκτρισμού. 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πρόταση για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό κόμβο φυσικού αερίου, είχε θετική ανταπόκριση.  Η συζήτηση αυτή αναδεικνύει την ενεργειακή σημασία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σε μία εποχή όπου η Ευρώπη κοιτάζει να διευρύνει την προμήθεια από φυσικό αέριο, θα ήταν αδιανόητο να αγνοήσουμε τη γειτονιά μας. Το να μεταφέρει κανείς φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο στην Ελλάδα είναι σίγουρα πιο φτηνό από το να το μεταφέρει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά συνέπεια, είναι λογικό ότι αυτό το οποίο κάνουμε δεν αφορά μόνο την ενεργειακή αυτονομία της πατρίδας μας αλλά προσθέτει μία ποσότητα, όση έχει τη δυνατότητα να παράγει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διοχετευθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου. Και το ίδιο ισχύει για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Θέλω να τονίσω ότι όσο πιο διασυνδεδεμένα είναι τα συστήματά μας τόσο πιο σταθερά είναι, και τόσο μπορούμε να εξασφαλίζουμε ότι αγοράζουμε ενέργεια στη χαμηλότερη, στη μικρότερη οριακή τιμή του συστήματος. Και γι’ αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία το καλώδιο αυτό, διότι δίνει την δυνατότητα και στην Αίγυπτο να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ηλιακή ενέργεια πρωτίστως, και να γνωρίζει ότι αυτή η ενέργεια δεν θα καλύψει μόνο τις εγχώριες ανάγκες της αλλά θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξαχθεί και στην Ελλάδα και μέσα από την Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό νομίζω έχει τόσο μεγάλη σημασία αυτή η συζήτηση, η οποία αναδεικνύει κάτι το οποίο μπορεί εμείς μεν να το γνωρίζαμε αλλά οι ομόλογοί μας να μην το γνώριζαν τόσο πολύ ή να μην του απέδιδαν πολύ μεγάλη σημασία: την ξεχωριστή ενεργειακή σημασία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Άρα, νομίζω ότι τώρα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη μεγάλη ενεργειακή κρίση υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τουλάχιστον στον τομέα αυτό, για το τι γίνεται στην περιοχή μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.