Η Τουρκία στέλνει πρόσφυγες πίσω στη Συρία παραμονή της συνάντησης με την ευρωπαϊκή ηγεσία

Η Τουρκία στέλνει πρόσφυγες πίσω στη Συρία παραμονή της συνάντησης με την ευρωπαϊκή ηγεσία

Δημοσίευμα του EU Observer αναφέρεται σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Τουρκία εμποδίζει την είσοδο Σύρων προσφύγων, έπειτα από επιδρομή τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους την προηγούμενη εβδομάδα σε στρατόπεδα σε «ασφαλή ζώνη» στα σύνορα, από την πλευρά της Συρίας.

Το Ikdah, σημειώνει ο αρθρογράφος, ένα από τα στρατόπεδα που δέχθηκαν επίθεση, βρίσκεται νότια της τουρκικής πόλης Gaziantep, όπου το Σάββατο 23 Απριλίου θα συναντηθούν οι Angela Merkel, Donald Tusk και Frans Timmermans με την τουρκική ηγεσία για να συζητήσουν για τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, συνεχίζει το δημοσίευμα, στο πλαίσιο της ομιλίας του χθες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, διέψευσε τις αναφορές ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι Σύριοι επαναπροωθούνται στη Συρία από την τουρκική συνοριακή αστυνομία, σε ορισμένες δε περιπτώσεις υπό την απειλή όπλου. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν διεξάγονταν σε παγκόσμιο επίπεδο εξετάσεις για επίδειξη ανθρωπιάς, η Τουρκία θα ήταν η μόνη χώρα που θα πέρναγε.

Όμως, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι η Τουρκία σφραγίζει το ένα τρίτο των 911 χλμ συνόρων της με τη Συρία, χτίζοντας τοίχο τριών μέτρων, δίπλα στο στρατόπεδο Ikdah, στο οποίο μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, δεν έχουν διατεθεί καθόλου χρήματα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Διαβάστε Περισσότερα