Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Αδύναμο για άλλη μία φορά το υπουργείο Υγείας απέναντι στα συμφέροντα

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Αδύναμο για άλλη μία φορά το υπουργείο Υγείας απέναντι στα συμφέροντα

Την αντίδρασή του για το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας που ψηφίστηκε χθες εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και τονίζει πως θα εξεταστούν οι δέουσες νομικές ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση. Το υπουργείο, ισχυρίζεται ο ΙΣΑ, παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά αδύναμο απέναντι στα συμφέροντα και χαρακτήρισε το νόμο «ανεδαφικό» και «πρόχειρο», «με το οποίο επιχειρείται, τάχα, η αναμόρφωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είναι άγνωστο αν το νέο σύστημα θα μπορέσει να εφαρμοστεί χωρίς την απαραίτητη υποδομή, στηριζόμενο σε προσλήψεις ιατρών με βάση ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης».

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο ασθενής πλέον αποστερείται πλήρως του δικαιώματός του να προσφύγει στον εξειδικευμένο θεράποντα ιατρό του απευθείας, λόγω, «της εισαγωγής ενός ξένου προς τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας συστήματος παραπομπών για τους ασθενείς, το λεγόμενο gatekeeping». Με το σύστημα αυτό, όπως προβλέπεται, οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ορίζει εάν και ποιον ειδικευμένο γιατρό χρειάζεται να επισκεφτούν στη συνέχεια.

«Είναι όμως ακόμη σοβαρότερα τα ζητήματα δημόσιας υγείας που θέτουν οι εισαγόμενες ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα συνταγογράφησης σε άλλους επιστήμονες υγείας που δεν είναι ιατροί. Και αυτό, αν και οι κανόνες της επιστήμης και η διεθνής πρακτική έχει παγκοσμίως επιβάλει τον κανόνα κανένα φάρμακο να μη χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ και καταλήγει:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, θα παρακολουθήσει με τη δέουσα προσοχή και σύνεση όσα τυχόν μέτρα υλοποίησης ληφθούν και θα πράξει, όπως μέχρι σήμερα, αυτό που επιβάλει ο θεσμικός του ρόλος για την προάσπιση του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος και της δημόσιας υγείας».