Ικαρία: Ατυχές περιστατικό, ατυχείς χειρισμοί

Ικαρία: Ατυχές περιστατικό, ατυχείς χειρισμοί

Ο πρωθυπουργός περιόδευσε το Σάββατο σε τρία ακριτικά νησιά στο πλαίσιο της προώθησης του σχεδίου «Ελευθερία» που αφορά στο μείζονος σημασίας ζήτημα του εμβολιασμού. Δεν ήταν ένα σαββατοκύριακο χαλάρωσης, επισκιάστηκε όμως από το φαγητό και τη στάση στο σπίτι του βουλευτή Χρ. Στεφανάδη αλλά και τις εικόνες του συγχρωτισμού. Και κάποιοι φέρουν ευθύνες.

Είναι δεδομένο ότι όταν φτάνει σε μια ακριτική περιοχή για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός οι κάτοικοι θα σπεύσουν να τον υποδεχτούν και να τον δουν από κοντά. Αυτό έπρεπε να το γνωρίζουν οι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και να αποτρέψουν τον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε, όχι μόνο έξω από το σπίτι του βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη αλλά και γενικότερα κατά την περιοδεία του.

Όπως όφειλαν να δώσουν σαφείς οδηγίες και στις τοπικές αρχές προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ευθύνες φέρουν και όσοι είχαν αναλάβει την επικοινωνία ως προς την απόφαση του Πρωθυπουργού να βρεθεί σε αυτά τα νησιά για να δώσει το μήνυμα προς όλους σχετικά με το μείζονος σημασίας ζήτημα του εμβολιασμού. Διότι αυτός ήταν ο στόχος καθώς και η ανάδειξη του γεγονότος πως στα ακριτικά αυτά νησιά οι εμβολιασμοί δεν γίνονται με βάση κάποια ηλικιακά ή κάποια χαρακτηριστικά υγείας. Αφορούν όλους τους κατοίκους που πρέπει να εμβολιαστούν.

Και όμως η εικόνα από τη στάση που έγινε στο σπίτι του βουλευτή -και μάλιστα σε εξωτερικό χώρο- κυριάρχησε και έφερε τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως απολογούμενος την ώρα που ζητείται από τους πολίτες να μείνουν σπίτι.

Είναι βέβαιο ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας για τις μετακινήσεις του πρωθυπουργού. Και είναι δεδομένο, προκύπτει από τις ίδιες τις φωτογραφίες, ότι αυτός δεν παρέστη σε κάποιο «γλέντι» όπως σπεύθηκε να χαρακτηριστεί.

Απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή. Το μήνυμα που στέλνεται μέσα από τις ενέργειες του ίδιου του πρωθυπουργού πρέπει να είναι διαυγές, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η ουσία του.

Όσοι έχουν αναλάβει αυτή την ευθύνη οφείλουν να γνωρίζουν ότι βρίσκεται στο μικροσκόπιο με κάθε ευκαιρία. Το πρόσφατο παρελθόν το έχει επιβεβαιώσει. Οφείλουν δε να αποτρέπουν κάθε ενέργεια που καίει πολιτικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια πολυμέτωπη κρίση.