ΙΟΒΕ: Βελτίωση κλίματος για Λογισμικό – Πληροφορική τον Ιανουάριο

ΙΟΒΕ: Βελτίωση κλίματος για Λογισμικό – Πληροφορική τον Ιανουάριο

Ανοδικά, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, κινήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της Πληροφορική και της Ανάπτυξης Λογισμικού. Το κλίμα στους δύο τομείς βελτιώθηκε για 5ο συνεχή μήνα, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα κινήθηκε, σχεδόν, στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού διαμορφώθηκε στις 75,6 μονάδες από 67,4 ένα μήνα νωρίτερα, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τα αντίστοιχα περσινά, όταν κινούνταν στις 73,6 μονάδες.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων των δύο τομέων αμβλύνθηκαν τον Ιανουάριο, με το σχετικό ισοζύγιο να κινείται, πλέον, σε θετικό πεδίο τιμών, στις +8 μονάδες (από -7) το Δεκέμβριο, εξέλιξη ανάλογη με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (+8 μονάδες από -4 ο σχετικός δείκτης). Βελτίωση καταγράφηκε και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης (-8 μονάδες από -14 ο δείκτης), ενώ και στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, ο σχετικός δείκτης των -25 μονάδων κινείται πλέον στις -8 μονάδες.

Επιπλέον, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες για τις τιμές, επίσης, αμβλύνονται (-17 μονάδες από -29 ο δείκτης). Τέλος, το 1/4 των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους δύο τομείς, δήλωνε τον Ιανουάριο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 34% των ερωτηθέντων να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 26% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 12% άλλους παράγοντες, ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους

Στις Υπηρεσίες, όπου ανήκουν οι τομείς της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, επίσης αμβλύνθηκαν, ενώ στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, το ισοζύγιο ήταν θετικό για πρώτη φορά μετά το Δεκέμβριο του 2014. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες βελτιώθηκε ελαφρά τον 1ο μήνα του 2016, φθάνοντας στις 77,7 μονάδες (από 68,5) το Δεκέμβριο, με το δείκτη να επανέρχεται στα επίπεδα του Ιουνίου, πριν δηλαδή από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, αν και κινείται σε ελαφρώς χαμηλότερη επίδοση από την αντίστοιχη περσινή (83,2 μονάδες).

Η Ελλάδα είδε βελτίωση

Τον Ιανουάριο, στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε βελτίωση του κλίματος σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, ενώ αντίθετη τροχιά ακολούθησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία επιδεινώθηκε. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ενισχύθηκε τον 1ο μήνα του έτους και μάλιστα σημαντικά, καθώς διαμορφώθηκε στις 91,6 μονάδες από 87,1 τον προηγούμενο μήνα, επίδοση, όμως, χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (95,9 μονάδες). Η άνοδος αυτή προκύπτει ως αποτέλεσμα των βελτιωμένων προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και ιδιαίτερα στις Υπηρεσίες. 

"Η εικόνα της συνολικής σταθεροποίησης, που έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στην επιχειρηματική δραστηριότητα δεν ανατρέπεται, αν και οι προσδοκίες κινούνται, γενικά, σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Από την άλλη πλευρά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξασθενεί, καθώς οι προβλέψεις για τα οικονομικά των νοικοκυριών στο επόμενο 12μηνο επιδεινώνονται σημαντικά", αναφέρει στην έκθεση του το ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ουσιαστικά φαίνεται να προεξοφλούνται αρνητικές εξελίξεις στο οικογενειακό εισόδημα, εκτός των άλλων και λόγω των παρεμβάσεων που αναμένονται στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται σχεδόν 15 μονάδες χαμηλότερα της αντίστοιχης περυσινής επίδοσης. 

Επιδείνωση στην Ε.Ε.

Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να χάνει αντίστοιχα 1,8 και 1,7 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 106,7 και τις 105 μονάδες, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του. 

Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η πτώση του δείκτη ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός από το Λιανικό Εμπόριο, όπου καταγράφηκε σταθερότητα. Αντίθετα, στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, οι σχετικοί δείκτες σημείωσαν τις ίδιες απώλειες (-1,2), ενώ στον τομέα των Κατασκευών, η πτώση ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη (-1,5). Η δε καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε επίσης, αλλά ηπιότερα (-0,6).

Σε επίπεδο χωρών, το κλίμα βελτιώθηκε στη Γαλλία (+1,1) και οριακά στην Ολλανδία (+0,6), ενώ εξασθένησε στην Ισπανία (-4,1), την Ιταλία (-1,7) και τη Γερμανία (-2,1).

Στην Ε.Ε., η ανάλογη επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα με αυτήν της Ευρωζώνης εκπορεύτηκε, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κυρίως, από την έντονα αρνητική μεταβολή στις Υπηρεσίες (-4), καθώς η πτώση στη Βιομηχανία (-0,4) ήταν οριακή μόνο και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη αμελητέα (-0,3). 

Στις Κατασκευές, στον αντίποδα, σημειώθηκε τον Ιανουάριο μικρή άνοδος (+0,6), ενώ στο Λιανικό εμπόριο επιδείνωση του κλίματος (-1,2). Στο επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν στην Πολωνία (+0,8) και τη Σουηδία (+2,4), αλλά εξασθένησαν αισθητά στο Ηνωμένο Βασίλειο (-3,5).