ΗΠΑ-Βρετανία «βλέπουν» Ρωσία πίσω από τη δηλητηρίαση του ρώσου πράκτορα και της κόρης του

ΗΠΑ-Βρετανία «βλέπουν» Ρωσία πίσω από τη δηλητηρίαση του ρώσου πράκτορα και της κόρης του

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί με την εκτίμηση της Βρετανίας ότι η Ρωσία «πιθανότατα είναι υπεύθυνη» για τη δηλητηρίαση στη βρετανική επικράτεια ενός ρώσου διπλού πράκτορα και της κόρης του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson.

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη βρετανική έρευνα κατά την οποία η Ρωσία είναι πιθανόν υπεύθυνη για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα η οποία διαπράχθηκε στο Σάλσμπερι την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε ο Tillerson.

«Συμφωνούμε ότι όλοι όσοι ευθύνονται -τόσο εκείνοι που διέπραξαν το έγκλημα, όσο και εκείνοι που το διέταξαν- πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προσήκουσες, σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, λίγες ώρες αφότου η βρετανίδα συντηρητική πρωθυπουργός Theresa May εκτίμησε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να ήταν «υπεύθυνη» για την επίθεση εναντίον του ρώσου πρώην κατασκόπου Sergei Skripal, 66 ετών, και της κόρης του, της Γιούλιας, 33 ετών.

«Δεν υπάρχει ποτέ δικαιολογία για μια τέτοια επίθεση, την απόπειρα φόνου ενός πολίτη στο έδαφος ενός κυρίαρχου κράτους, και είμαστε εξοργισμένοι που η Ρωσία μοιάζει να επέδειξε ξανά τέτοια συμπεριφορά», ανέφερε στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι συνομίλησε με τον βρετανό ομόλογό του Borris Johnson το πρωί της Δευτέρας και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ στέκουν «αλληλέγγυες προς τους συμμάχους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο» και θα «συνεχίσουν να συντονίζουν στενά τις αντιδράσεις τους» με το Λονδίνο. 

Η May είπε νωρίτερα ότι η επίθεση πιστεύεται πως έγινε με «στρατιωτικού τύπου» νευροτοξικό παράγοντα, πρόσθεσε ότι κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή και απαίτησε εξηγήσεις για τη χρήση του, υποσχόμενη να συζητήσει με τη Βουλή των Κοινοτήτων τη λήψη πιθανών μέτρων εναντίον της Μόσχας εάν δεν υπάρξει «αξιόπιστη απάντηση». Κατά την συντηρητική πρωθυπουργό υπάρχουν μόνο δύο πιθανές εξηγήσεις για τη χρήση αυτού του νευροτοξικού παράγοντα στην επίθεση: είτε επρόκειτο για «ενέργεια που έκανε άμεσα το ρωσικό κράτος», ή αυτό συνέβη διότι η Ρωσία έχει «απολέσει τον έλεγχο» των αποθεμάτων του.

Η Μόσχα αντέδρασε εξαιρετικά οργισμένα, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zaharova να δηλώνει ότι στη βρετανική Βουλή δίνει παράσταση «το τσίρκο», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, πριν να προσθέσει ότι η κυβέρνηση στο Λονδίνο επιδίδεται σε μια εκστρατεία προπαγάνδας που «βασίζεται σε μια προβοκάτσια». 

Ο Johnson έχει απαιτήσει εξηγήσεις από τον ρώσο πρεσβευτή μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Η May διεμήνυσε ότι εάν δεν δοθούν θα ληφθούν σκληρά μέτρα.

Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της προς το Λονδίνο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Βρετανίας στην υπόθεση Sergei Skripal και αφού το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι η Μόσχα βρίσκεται πιθανότατα πίσω από την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξική ουσία του πρώην Ρώσο διπλού πράκτορα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.

«Μας απασχολεί πολύ αυτή η κατάσταση, όπως επίσης και τα μέχρι στιγμής ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ενωση θα λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Skripal.

«Φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της ΕΕ για το θέμα», πρόσθεσε.

Αντίστροφη μέτρηση για τον Putin που καλείται να δώσει εξηγήσεις για την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου μέχρι τα μεσάνυχτα

Διορία έως τα μεσάνυχτα έχει ο πρόεδρος Vladimir Putin για να δώσει εξηγήσεις στη Βρετανία σχετικά με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου με μια στρατιωτικής προέλευσης νευροπαραλυτική ουσία, η οποία παρασκευάστηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Ο σύμμαχος της Merkel, Norbert Roettgen, προτείνει κοινή απάντηση από τη Δύση εναντίον της Ρωσίας για την υπόθεση Skripal

Ένας συντηρητικός σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel δήλωσε σήμερα ότι αν η Ρωσία δεν συνεργαστεί στην έρευνα για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου στη Βρετανία, θα πρέπει να υπάρξει κοινή απάντηση της Δύσης.

«Η συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης είναι λογική», δήλωσε στο Reuters ο Norbert Roettgen, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

«Ο εντοπισμός μιας ρωσικής στρατιωτικής ουσίας σημαίνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αρνηθεί τη συνεργασία για να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα. Αν η Ρωσία δεν συνεργαστεί, θα πρέπει να υπάρξει κοινή απάντηση από τη Δύση».

Ερωτηθείς για τις πιθανές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας ο Roettgen απάντησε ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να έχουν στόχο τα παραποιημένα σύνορα ανάμεσα στο ρωσικό κράτος, τον μηχανισμό ασφαλείας και το οργανωμένο έγκλημα. Αυτή η υπόθεση θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για τη Βρετανία ώστε να εξετάσει την ανοιχτή της στάση απέναντι στο ρωσικό κεφάλαιο αμφιβόλου προελεύσεως».

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα επίσης τη δηλητηρίαση του Skpripal και της κόρης του ως «εντελώς απαράδεκτη επίθεση» με χρήση ενός «στρατιωτικού χαρακτήρα» νευροτοξικού παράγοντα και εξέφρασε «αλληλεγγύη προς έναν πρώτης τάξεως στρατηγικό σύμμαχο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP