ΗΠΑ εκλογές: Το πολιτικό ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στην αμερικανική εθνική ασφάλεια

ΗΠΑ εκλογές: Το πολιτικό ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στην αμερικανική εθνική ασφάλεια

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Tim Kaine και ο Donald Trump, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αντάλλαξαν φραστικά πυρά χθες, μετατοπίζοντας το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στη Ρωσία.

Ο Kaine καταγγέλλει ότι ο Trump ενθαρρύνει την κατασκοπεία, ενώ ο Trump δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin “γελάει” με την υποψηφιότητα της Hillary Clinton.

Ο Kaine κατά του Trump

Ο Kaine επιτέθηκε στον Trump στη διάρκεια ομιλίας του για την εθνική ασφάλεια που έγινε στη Βόρεια Καρολίνα. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκαν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Trump στη Ρωσία, αλλά και οι σχέσεις που έχουν με τη Μόσχα μερικοί από τους συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του. Παράλληλα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο σχόλιο του Trump, σύμφωνα με το οποίο ευχήθηκε τον εντοπισμό από Ρώσους χάκερς των χαμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Hillary Clinton, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

“Ο ίδιος ενθάρρυνε δημόσια τη Ρωσία να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία των πολιτικών του αντιπάλων, ώστε να διαπραχθεί το αδίκημα της κατασκοπείας κατά της χώρας του”, δήλωσε ο Kaine αναφερόμενος σε δημόσιες δηλώσεις του Trump.

Η πρώτη πολιτική ομιλία

Ο Tim Kaine στην πρώτη σημαντική πολιτική ομιλία του από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, υπό τη Hillary Clinton, προσπάθησε να οριοθετήσει μία διαχωριστική γραμμή, αναφορικά με το πώς ο Trump θα κινηθεί για την προσέγγιση των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία, κάνοντας σύγκριση με την πολιτική που άσκησε η Hillary Clinton την περίοδο 2009-2013. Η υποψήφια των Δημοκρατικών ηγήθηκε του υπουργείου των Εξωτερικών κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Barack Obama.

Την περίοδο εκείνη πραγματοποιήθηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία, ενώ ως επικεφαλής του State Department, η Clinton ήρθε σε προσωπική αντιπαράθεση με τον Putin για την προστασία των ΗΠΑ και των νατοϊκών συμμάχων, υποστήριξε ο Kaine.

“Ο Trump φαίνεται ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ρωσίας, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων”, πρόσθεσε με νόημα.

“Ο Putin γελάει...”

Η ομιλία του Kaine άρχισε σε λιγότερο από μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Trump στη Βιρτζίνια. Στη διάρκεια της ομιλίας αυτής, ο Trump ειρωνεύτηκε την ικανότητα της Clinton να επηρεάσει τις ενέργειες του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin. “Ο Putin κοιτάει τη Hillary Clinton και γελάει. Ο Putin κοιτάει τη Hillary Clinton και χαμογελάει,” πρόσθεσε ειρωνικά ο Trump.

Η ανταλλαγή των φραστικών πυρών μεταξύ των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές κλιμακώνεται γύρω από τα θέματα της εθνικής ασφάλειας, καθώς απομένουν δύο μήνες μέχρι την 8η Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.

Η προεκλογική εκστρατεία του Trump δίνει έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων με τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ο ίδιος στη Βιρτζίνια συναντήθηκε με τις συζύγους των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρετούν στις γειτονικές στρατιωτικές βάσεις.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος φάνηκε ότι άκουσε με προσοχή τις συζύγους των στρατιωτικών, μερικές από τις οποίες κρατούσαν στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ποιότητα των σχολείων, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η προεκλογική εκστρατεία του Trump έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που είχαν υπογράψει 88 πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Trump.

Προληπτική δράση

Από την άλλη μεριά, η προεκλογική εκστρατεία της Clinton αναλαμβάνει προληπτικά δράση προκειμένου να εμποδίσει τον Trump να αποστασιοποιηθεί από προηγούμενες δηλώσεις του για τους βετεράνους, μέσω της διοργάνωσης μιας συνέντευξης Τύπου με βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, πριν από την προεκλογική ομιλία του Trump στη Βιρτζίνια.

Παράλληλα, η προεκλογική εκστρατεία της Clinton προωθεί τηλεοπτική διαφήμιση, προβάλλοντας τους βετεράνους και τις οικογένειές τους. Στη διαφήμιση, οι αντιδράσεις των βετεράνων και των οικογενειών τους αντιπαραβάλλονται με δηλώσεις του Trump, στις οποίες αυτός υποστήριξε ότι γνωρίζει περισσότερα για το Ισλαμικό Κράτος από τους Αμερικανούς στρατηγούς. Στην ίδια διαφήμιση, ο Trump ασκεί κριτική στον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον ΜαKaine που κρατήθηκε αιχμάλωτος στο Βιετνάμ, ενώ συγκρίνει τις δικές του θυσίες ως επιχειρηματίας με αυτές των γονιών των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών.

Η Clinton τόνισε την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες

Η Hillary Clinton, υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, τόνισε την ανάγκη οι σχέσεις με τις Φιλιππίνες να στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από την υβριστική επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Rodrigo Duterte, στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Barack Obama.

Η αναβάθμιση της γεωγραφικής περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού, σε διπλωματικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της θητείας της Clinton στο υπουργείο Εξωτερικών, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο υπό τη συνολική θεώρηση των αμερικανικών συμφερόντων προκειμένου ν'' αντιμετωπιστεί η γεωπολιτική ανάδειξη της Κίνας.

Η ίδια υποστήριξε ότι ήταν σωστή η απόφαση του Obama για την ακύρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων. “Όταν ο πρόεδρος των Φιλιππίνων προσβάλει τον πρόεδρό μας, πρέπει με χαμηλούς τόνους να πούμε ότι δεν θα υπάρξει διμερής συνάντηση”, τόνισε η Clinton στους δημοσιογράφους στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης.

“Έχουμε πολλαπλές διμερείς σχέσεις με τις Φιλιππίνες. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε ένα πλαίσιο σχέσεων, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από ένα βασικό επίπεδο σεβασμού και για τις δύο πλευρές”, δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η υποψηφιότητα Duterte για την προεδρία των Φιλιππίνων είχε σχολιαστεί στο πρόσφατο παρελθόν για τα κοινά στοιχεία που είχε με την υποψηφιότητα του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Trump υποστήριξε ότι η Clintonδε δικαιούται χειρισμού των προσωπικών μηνυμάτων της

Ο Trump, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, υποστήριξε ότι η Clinton δε δικαιούται χειρισμού των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της, αλλά και της διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών, μεταδίδει το CNN.

Το σχόλιο αυτό, έγινε καθώς ο Trump κλιμακώνει την κριτική που ασκεί κατά της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της την περίοδο που υπηρετούσε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Trump τόνισε ότι τόσο η Clinton, όσο και οι συνεργάτες της “κατέστρεψαν εν γνώσει τους αποδεικτικό υλικό για να καλύψουν τις ενέργειές τους,” μετά την καταστροφή με τη χρήση σφυριών τουλάχιστον δύο, από τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε η Clinton.

“Οι άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν δεν διαλύουν τα κινητά τους με σφυριά. Οι άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν δεν επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα ή δεν καταστρέφουν αποδείξεις, προκειμένου αυτές να μην ενταχθούν στα δημόσια αρχεία, όπως προβλέπει η ομοσπονδιακή νομοθεσία,” δήλωσε ο Trump επικρίνοντας τους βοηθούς της Clinton, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ειδικό πρόγραμμα υπολογιστών (BleachBit) προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη σβησμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

“Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν αυτό το έκανα εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος;” αναρωτήθηκε ο Trump, στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα.

Την υπόθεση της διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Clintonδιερεύνησε το FBI, με το διευθυντή της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ερευνών Τζέιμς Κόμεϊ να έχει χαρακτηρίσει τη διαχείριση των απόρρητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Clinton“ουσιαστικά αμελή” ενέργεια. Ωστόσο, το FBI αποφάσισε να μην προχωρήσει στη σύσταση για την απαγγελία κατηγοριών κατά της πρώην υπουργού των Εξωτερικών, στην πρώτη προεδρική θητεία του B. Obama.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ακολούθησε τη σύσταση του FBI κι έτσι δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες ούτε κατά της Clinton, αλλά ούτε και κατά των συνεργατών της.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων επικρίνει επίσης τη στάση της Clintonνα δηλώσει τουλάχιστον 39 φορές στο FBI ότι δε θυμάται λεπτομέρειες και οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία χειρισμού απόρρητων πληροφοριών κατά το χρονικό διάστημα της θητείας της στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Από την άλλη μεριά, η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν εμποδίζει τον Trump να καταγγέλλει ότι η Clinton είναι ένοχη διάπραξης ομοσπονδιακών εγκλημάτων με τους υποστηρικτές του να συμφωνούν, καθώς συχνά φωνάζουν το σύνθημα: “Φυλάκισε την, Φυλάκισε την.”

“Κανένας δεν αναλαμβάνει το ρίσκο που ανέλαβε η Clinton, εκτός κι αν προσπαθεί να συγκαλύψει μαζικά εγκλήματα,” τόνισε για άλλη μια φορά ο Trump.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια