ΗΠΑ: Επικράτησε της H. Clinton στο Μέιν, ο B. Sanders

ΗΠΑ: Επικράτησε της H. Clinton στο Μέιν, ο B. Sanders

O Bernie Sanders επικράτησε της Hillary Clinton στο Μέιν, στην πιο πρόσφατη αναμέτρηση για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων, ο γερουσιαστής του Βερμόντ συγκεντρώνει το 64%, ενώ η πρώην υπουργός κ. Clinton 36%.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ο Marco Rubio κέρδισε εύκολα το Πουέρτο Ρίκο, νικώντας τον δισεκατομμυριούχο Donald Trump.

Η H. Clinton και ο D. Trump διατηρούν ωστόσο το προβάδισμά τους στις εκστρατείες για την υποψηφιότητα.

H. Clinton και B. Sanders αντάλλαξαν φραστικά πυρά για το εμπόριο, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη Wall Street

Οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος για το προεδρικό χρίσμα Hillary Clinton και Bernie Sanders αντάλλαξαν φραστικά πυρά για το εμπόριο, τη διάσωση της βιομηχανίας αυτοκινήτων, αλλά και τη Wall Street, στη διάρκεια τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, χθες, στο Μίσιγκαν. Ο Β. Sanders κατηγόρησε ευθέως την H. Clinton για την υποστήριξή της σε εμπορικές συμφωνίες που είχαν ως συνέπεια τη μείωση των θέσεων εργασίας στην αναφερόμενη πολιτεία.

Η τηλεμαχία πραγματοποιήθηκε στο Φλίντ του Μίσιγκαν, με τον Β. Sanders να καταγγέλλει ότι η H. Clinton υποστήριξε “καταστροφικές πολιτικές” στο εμπόριο, με συνέπεια τη μεταφορά βιομηχανικών θέσεων εργασίας από πόλεις όπως, το Φλίντ και το Ντιτρόιτ, στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η H. Clinton επέκρινε την αντίθεση του Β. Sanders στην οικονομική διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2009, προσθέτοντας ότι ήταν ένα θέμα κομβικής σημασίας για την επιβίωση της πολιτείας που αποτελεί την έδρα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Παράλληλα, τόνισε ότι σε αντίθετη περίπτωση, το Μίσιγκαν θα έχανε εκατομμύρια θέσεων εργασίας. Η οικονομική διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο και έχει πιστωθεί θετικά στη διακυβέρνηση των Δημοκρατικών, για το ρόλο της, στη διάσωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

“Έαν όλοι ψήφιζαν με τον τρόπο που ψήφισε ο ίδιος, πιστεύω ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα είχε καταρρεύσει μαζί με 4 εκατ θέσεις εργασίας,” τόνισε η H. Clinton απευθυνόμενη αυστηρά στον Β. Sanders, ο οποίος προσπαθεί ν'' ανακόψει την προεκλογική πορεία της H. Clinton, μετά τα αποτελέσματα της “Σούπερ Τρίτης.” Παράλληλα, ο ίδιος, αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της H. Clinton αναφορικά με την αλλαγή της θέσης της, να μην υποστηρίζει πλέον τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για τον Ειρηνικό (TPP) με τη συμμετοχή 12 χωρών της περιοχής. Η H. Clinton “ανακάλυψε τώρα την ευθύτητα στο ζήτημα αυτό, αλλά είναι κάπως αργά,” τόνισε καυστικά ο Β. Sanders. “Ως υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, η H. Clinton υποστήριξε την καθεμιά, από μια σειρά καταστροφικών συμφωνιών, τις οποίες κατάρτισαν οι εταιρικές κοινοπραξίες της χώρας,” συνέχισε.

Παρά το γεγονός ότι οι δύο συνυποψήφιοι των Δημοκρατικών διέκοψαν πολλές φορές την ομαλή ροή της παρουσίασης των θέσεών τους, η “συζήτησή” τους κρίνεται ως ευγενική συγκρινόμενη με τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις, αλλά και το φραστικό επίπεδο των λέξεων που χρησιμοποιούν οι Ρεπουμπλικάνοι. “Συγνώμη, μιλάω,” είπε ο Β. Sanders στην H. Clinton όταν εκείνη προσπάθησε να τον διακόψει. “Αν θέλεις να μιλήσεις, να πεις όλη την αλήθεια,” του αντέτεινε η H. Clinton.

Ο Β. Sanders επέμενε στην καταγγελία του, ότι η H. Clinton “είναι κοντά” στην Wall Street απαιτώντας τη δημοσιοποίηση της λίστας με τις πληρωμένες ομιλίες που έκανε η ίδια σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο αμερικανικό Χρηματιστήριο. Η H. Clinton απάντησε ότι θα δημοσιοποιήσει τη λίστα, όταν όλοι οι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πράξουν το ίδιο.

“Εγώ τη δημοσιοποιώ τώρα,” είπε ο Β. Sanders σηκώνοντας τα χέρια του. “Δεν υπάρχει τίποτα για μένα γιατί απλά δεν κάνω ομιλίες στη Wall Street,” τόνισε.

Οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών τόνισαν ότι θα νικήσουν τον εκκεντρικό Donald Trump, αν αναμετρηθούν μαζί του, στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. “Νομίζω ότι ο φανατισμός, ο εγωισμός και η υπεροψία του Donald Trump δε θα γίνουν αποδεκτά από τους Αμερικανούς,” είπε η H. Clinton. “Πρέπει να δώσουμε τέρμα στη διχόνοια,” τόνισε.

Το Φλιντ επιλέχθηκε για τη χθεσινή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων, εξαιτίας του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει από τη μόλυνση του νερού του, με τους H. Clinton και Β. Sanders να απαιτούν την άμεση διάθεση πολιτειακών, αλλά και ομοσπονδιακών οικονομικών κεφαλαίων προκειμένου ν΄αντιμετωπιστεί η σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει η πόλη, αλλά και να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης του προβλήματος. Οι δύο υποψήφιοι άσκησαν κριτική για τη στάση συνενοχής των τοπικών αξιωματούχων γύρω από το πρόβλημα αυτό, ενώ απαίτησαν την παραίτηση του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Μίσιγκαν Rick Snyder. “Οι άνθρωποι πρέπει ν'' αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, όπου κι αν οδηγεί αυτό,” δήλωσε η H. Clinton, τονίζοντας ότι η διεξαγωγή έρευνας θ'' αποδείξει ποιοι σε πολιτειακό, αλλά και ομοσπονδιακό επίπεδο, έχουν ευθύνες για την κατάσταση. Η απόδοση ευθυνών θα είναι αποφασιστική,” τόνισε.

“Αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο,” συμπλήρωσε ο Β. Sanders αναφερόμενος στην κακή κατάσταση των υποδομών στις ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στο πλάνο του για τη διάθεση οικονομικών κεφαλαίων 1 τρισ. δολαρίων, προκειμένου να γίνει αντικατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών δημόσιας χρήσης.

Η κρίση στο Φλιντ, μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων στην πλειοψηφία τους Αφροαμερικάνοι, προκλήθηκε όταν ένας διαχειριστής καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που διορίστηκε από τον κυβερνήτη Snyder, αποφάσισε ότι η υδροδότηση της πόλης θα γίνεται με το νερό του μολυσμένου ποταμού Φλιντ, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Η αλλαγή αυτή είχε ως συνέπεια τη μόλυνση των παλιών σωλήνων του δικτύου της πόλης με οργανικά μέταλλα, προκαλώντας την έκθεση χιλιάδων κατοίκων και μικρών παιδιών σε υψηλά ποσοστά μολύβδου και τοξινών, που επιβάρρυναν την υγεία τους.

D. Trump ή T. Cruz; Το δίλημμα απόγνωσης των Ρεπουμπλικάνων

Σε απόγνωση βρίσκονται τα υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να βρουν τρόπο για να εμποδίσουν τον Donald Trump να λάβει το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Προβληματισμός επικρατεί και για το ενδεχόμενο της ανασύνταξής τους πίσω από τον Ted Cruz, το όνομα του οποίου ενισχύει την πόλωση, ενώ είναι γνωστός για τη συμμετοχή του, στη συντηρητική κίνηση “Tea Party.”

Ο 45χρονος T. Cruz, Γερουσιαστής από το Τέξας, επικράτησε στους προκριματικούς εκλογικούς κύκλους στο Κάνσας και το Μέιν, το Σαββατοκύριακο, ενισχύοντας το επιχείρημά του, ότι αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική επιλογή έναντι του 69χρονου D. Trump. Η βάση εξουσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι επιφυλακτική έως αρνητική για τις ακραίες εξαγγελίες του D. Trump, σχετικά με την απέλαση 11 εκατ. παράνομων μεταναστών, αλλά και για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Στο επίπεδο της τελικής στήριξης ή μη του T. Cruz από το παραδοσιακό ρεπουμπλικανικό κατεστημένο, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αρνητική άποψη, καθώς τον χαρακτηρίζουν ως “υπερσυντηρητικό” για τις επιλογές των Αμερικανών ψηφοφόρων, στον ορίζοντα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο T. Cruz που μπήκε στην προκριματική κούρσα ως “αουτσάιντερ” έχει επιρροή στους παραδοσιακούς ευαγγελιστές, ενώ υποστηρίζει το μαζικό βομβαρδισμό του Ισλαμικού Κράτους και την κατάργηση της φοροεισπρακτικής υπηρεσίας (IRS) στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ηγετικοί κύκλοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Ουάσιγκτον του καταλογίζουν ευθύνες για τον ηγετικό ρόλο του στο αδιέξοδο που προκλήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο το 2013, με άμεση συνέπεια τη διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για 16 ημέρες.

Παράλληλα, ο δημοσκόπος των Ρεπουμπλικάνων, Neil Newhouse τονίζει ότι ο T. Cruz δεν έχει ακόμη δώσει ενδείξεις για την ικανότητά του, να επηρεάσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, πέρα από αυτά των υπέρ-συντηρητικών ψηφοφόρων. “Όπως εξελίσσεται η κάτασταση, δε θεωρώ πιθανό για τον Ted Cruz ν'' αποκτήσει την προεκλογική δυναμική που θα σταματήσει για τους Ρεπουμπλικανούς, την ανοδική πορεία του Donald Trump,” δηλώνει ο κ. Newhouse που είχε ηγετική θέση στην προεδρική καμπάνια του Mit Romnei, το 2012.

Η Κιμ Ριμ ηγετικό μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ρεπουμπλικάνων Γυναικών, υποστηρίζει ότι τόσο ο D. Trump, όσο και ο T. Cruz, προκαλούν πόλωση μέσα στο ίδιο τους, το κόμμα. Η Ριμ τόνιζει ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται τρεις γραμμές μέσα στους Ρεπουμπλικάνους: αυτοί που υποστηρίζουν τον D. Trump, αυτοί που υποστηρίζουν τον T. Cruz και αυτοί που υποστηρίζουν το κατεστημένο του κόμματος. “Οι οπαδοί του Cruzδε θέλουν να υποστηρίξουν τον Trump και οι οπαδοί του Trump δε θέλουν να υποστηρίξουν τον Cruz, ενώ κάποιοι από το κατεστημένο του κόμματος, δε θέλουν να υποστηρίξουν κανέναν από τους δύο. Δε βλέπω κάποια λύση ισορροπίας...,” τονίζει.

Ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν και για τη δημοσκοπική δυναμική του T. Cruz, στη Φλόριντα και στο Οχάιο, πολιτείες για τις οποίες ακολουθούν προκριματικοί κύκλοι, ενισχύοντας τον προβληματισμό, για το αν η υποστήριξη στον T. Cruz είναι η καλύτερη επιλογή που θα σταματήσει την προκριματική εκλογική άνοδο του D. Trump.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ