ΗΠΑ: Η  Β. Κορέα «ικετεύει» για πόλεμο - Η υπομονή μας εξαντλείται

ΗΠΑ: Η Β. Κορέα «ικετεύει» για πόλεμο - Η υπομονή μας εξαντλείται

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ ζήτησε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κυρώσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας που συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «κλωτσάμε το «τενεκεδάκι» στο δρόμο εδώ και αρκετό καιρό και πλέον ο δρόμος τελείωσε».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τον ΟΗΕ να λάβει "τα ισχυρότερα δυνατά μέτρα" σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε η εκπρόσωπός της χώρας στον Οργανισμό, Nikki Haley, προειδοποιώντας ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον εξαντλείται.

"Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα" είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτις μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι "επείγουσα" και ότι η προσέγγιση που ακολούθησε ο ΟΗΕ επί μια εικοσαετία "δεν λειτούργησε" ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ. Είπε μάλιστα ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un "ικετεύει για πόλεμο".

"Παρά τις προσπάθειές μας το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πιο προηγμένο και πιο επικίνδυνο από ποτέ. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ κάτι που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τον θέλουμε τώρα. Αλλά η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη", τόνισε.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres θεωρεί βέβαιο ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει ενωμένο και θα αναλάβει την κατάλληλη δράση" απέναντι στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων, Jeffry Feldman, μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ.

Ο Feldman προειδοποίησε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι "όσο αυξάνονται οι εντάσεις, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παρεξηγήσεων, λανθασμένων υπολογισμών και κλιμάκωσης".

"Οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις απαιτούν μια συνολική απάντηση προκειμένου να σπάσει ο κύκλος των προκλήσεων (από τη Βόρεια Κορέα). Μια τέτοια απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει συνετή και θαρραλέα διπλωματία για να είναι αποτελεσματική", είπε ο Φέλτμαν απευθυνόμενος στο Συμβούλιο.

Νέα απόφαση για τη Β. Κορέα προωθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ η Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν μια νέα απόφαση για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εντός της εβδομάδας, ανακοίνωσε η Nikki Haley.

Όπως είπε η Haley., η Ουάσινγκτον θέλει να τεθεί προς ψήφιση αυτό το νέο κείμενο την επόμενη Δευτέρα.

Η Haley κάλεσε τα μέλη του ΣΑ να επιβάλουν τα σκληρότερα δυνατά μέτρα για να αποτρέψουν τη Β. Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Όπως είπε, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας για το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσινγκτον. Η Βόρεια Κορέα "έριξε σε όλους ένα χαστούκι στο πρόσωπο" με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε, υπογράμμισε.

Η Γαλλία και η Βρετανία (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ) καθώς και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων. Η στάση που θα τηρήσουν η Κίνα και η Ρωσία, τα δύο άλλα μέλη του ΣΑ που έχουν δικαίωμα βέτο, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Φωτογραφίες: Stephanie Keith / Stringer/ Getty Images/ Ideal Images

Διαβάστε ακόμα:

- Η λύση στο πρόβλημα της Β. Κορέας θα δοθεί μέσω διαλόγου, υποστηρίζουν Ρωσία και Κίνα

- Ο Kim και η βόμβα