ΗΠΑ: Ο D. Trump σε στρατηγική προσωπικών επιθέσεων κατά της H. Clinton

ΗΠΑ: Ο D. Trump σε στρατηγική προσωπικών επιθέσεων κατά της H. Clinton

Η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον επιδιώκει πλέον ν'' αποδομήσει το πολιτικό προφίλ του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ δίνοντας έμφαση στην επιρροή που ασκεί ο ίδιος στην αμερικανική εργατική τάξη.

Έτσι, τον κατηγορεί πλέον ανοιχτά ότι ο ίδιος “χάρηκε” για την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ, το 2008.

“Φούσκα ακινήτων”

Η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον έδωσε στη δημοσιότητα μία διαφήμιση με ηχητικό μήνυμα, το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ηχογραφήσει για το ανενεργό σήμερα εγχείρημά του να χρηματοδοτεί πανεπιστήμια.

Ο Τραμπ που απέκτησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του από τις αγοροπωλησίες ακινήτων σε δηλώσεις του για τη “φούσκα των ακινήτων” στις ΗΠΑ είχε δηλώσει: “Ελπίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή άνθρωποι σαν κι εμένα θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση και θ'' αγοράσουν,” κι έτσι “θα βγάλουν πολλά χρήματα.”

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον χρησιμοποίησαν το ηχητικό προκειμένου να υποστηρίξουν ότι η ίδια θα προσέξει περισσότερο τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

Σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής, η Κλίντον επιδιώκει με κάθε τρόπο ν'' αποκλείσει τους διαδρόμους πολιτικής επικοινωνίας που ανοίγει ο Τραμπ με τους ψηφοφόρους σε κρίσιμες πολιτείες, όπως, είναι η Φλόριντα και το Οχάιο.

Τραμπ: Είμαι επιχειρηματίας

Από την πλευρά του, ο Τραμπ υποστήριξε το παρελθόν του κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Νέο Μεξικό τονίζοντας ότι η αγορά περιουσιακών στοιχείων όταν οι τιμές των ακινήτων είναι σε χαμηλό επίπεδο αποδεικνύει ότι ο ίδιος έχει τα απαραίτητα εφόδια για να κλείνει συμφωνίες και θα τα φέρει μαζί του, στο Λευκό Οίκο. “Είμαι επιχειρηματίας,. Αυτό έπρεπε να κάνω κι αυτό κάνω. Αισθάνομαι άσχημα για τον καθένα. Τι θα πρέπει να κάνω; Είμαι επιχειρηματίας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Τραμπ, δε διαθέτει πολιτική εμπειρία σε εκλόγιμη θέση και συχνά αντιπαραθέτει την επιχειρηματική του πορεία, προκειμένου ν'' αποκρούσει την κριτική όσων θεωρούν ότι δεν έχει τα προσόντα για να αναδειχτεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται σε πολιτείες των ΗΠΑ με ουσιαστική εκλογική βαρύτητα για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου δείχνουν ότι Κλίντον και Τραμπ ανταγωνίζονται σκληρά κι απέχουν σε απόσταση αναπνοής. Σε παναμερικανικό επίπεδο, οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων έχουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό.

H Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και Γερουσιαστές που τάσσονται υπέρ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, “στοχοποιούν” τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο για τις δηλώσεις που έκανε το 2006, υπογραμμίζοντας ότι αυτές σημαίνουν ότι “οι άνθρωποι πρέπει να πεταχτούν στο δρόμο.” “Οι υπόλοιποι από εμάς είχαμε τρομοκρατηθεί από την οικονομική κρίση του 2008. Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ, έβλεπε με καλό μάτι την ιδέα της κατάρρευσης της στεγαστικής αγοράς, επειδή για εκείνον σήμαινε ότι θα μπορούσε να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία για ένα κομμάτι ψωμί,” εξήγησε η Γουόρεν.

Η Γερουσιαστής άσκησε επίσης, κριτική στον Τραμπ για τις δηλώσεις που είχε κάνει στο Reuters σχετικά με την ενεργοποίηση του νομικού πλαισίου οικονομικής εποπτείας “Dodd-Frank” το 2010, το οποίο σύμφωνα με τον Τραμπ έκανε δύσκολη τη λειτουργία των τραπεζών. “Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κατονομάσει τρία πράγματα που το νομοθετικό πλαίσιο “Dodd-Frank” κάνει; Σοβαρά ας τον ρωτήσει κάποιος,” προέτρεψε η ίδια.

Ο Τραμπ δεν αντέδρασε στις δηλώσεις της Γουόρεν, αλλά χαρακτήρισε τη θητεία της στη Γερουσία των ΗΠΑ ως “ολική αποτυχία.”

Τηλεφωνική διάσκεψη με στόχο τον Τραμπ

Οι υποστηρικτές της Κλίντον στο Οχάιο και τη Φλόριντα πραγματοποίησαν τηλεφωνική διάσκεψη με τους δημοσιογράφους, αναφορικά με τα σχόλια που έκανε ο Τραμπ για την κρίση στην αμερικανική αγορά ακινήτων. Παράλληλες δραστηριότητες έγιναν στη Βιρτζίνια, στην Πενσυλβάνια, αλλά και στο Νιου Χάμσαϊρ, όπως επίσης, στην Αϊόβα, στο Κολοράντο και στη Νεβάδα. Οι πολιτείες αυτές, εκτιμάται ότι θα κρίνουν στην κυριολεξία το τελικό αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής, την 8η Νοεμβρίου.

“Πως είναι δυνατόν ο Τραμπ να υπερασπίζεται την κατάρρευση της μεσιτικής αγοράς στην οικονομία μας;” αναρωτήθηκε ο Τιμ Ράιαν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το Οχάιο, στη διάρκεια της τηλεφωνικής διάσκεψης.

Διπλό πολιτικό μέτωπο

Η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν διμέτωπο πολιτικό αγώνα, καθώς πέραν του Ντόναλντ Τραμπ σε γενικό πολιτικό επίπεδο, έχει εσωκομματικά ν'' αντιμετωπίσει τον συνυποψήφιό της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς.

Οι δύο υποψήφιοι πραγματοποίησαν χθες προεκλογικές εκστρατείες στην Καλιφόρνια, η οποία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των έξι πολιτειών στις οποίες θα πραγματοποιηθούν προκριματικοί κύκλοι για τους Δημοκρατικούς, στις 7 Ιουνίου. Η Καλιφόρνια που είναι η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, έχει τους περισσότερους εκλέκτορες για το Δημοκρατικό Κόμμα από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική πολιτεία και ο Μπέρνι Σάντερς έχει επενδύσει ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, στο αποτέλεσμα του προκριματικού κύκλου της 7ης Ιουνίου.

Η Κλίντον από την πλευρά της θέλει άμεσα τη νίκη στην Καλιφόρνια, προκειμένου να ολοκληρώσει δυναμικά την προεκλογική εκστρατεία της, στον ορίζοντα διεξαγωγής της κεντρικής διάσκεψης του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Ιούλιο. Παράλληλα, η Κλίντον έχει ανάγκη να στείλει ένα δυνατό μύνημα ενότητας του κόμματος, μετά τη σφοδρότητα που χαρακτήρισε τον προεκλογικό αγώνα της, με τον Σάντερς.

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απέρριψε πρόσκληση του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, προκειμένου να συμμετέχει σε τηλεοπτική συζήτηση με τον Σάντερς, στην Καλιφόρνια, παρά το γεγονός ότι είχε προηγούμενα συμφωνήσει για τη συμμετοχή της. Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρεατείας της, δήλωσαν ότι είναι καλύτερο για την ίδια να διαθέσει το χρόνο της συναντώντας ψηφοφόρους της.

Ο Σάντερς χαρακτήρισε την άρνηση της Κλίντον ως προσβολή στους ψηφοφόρους της Καλιφόρνιας, ενώ ζήτηση την επαναληπτική καταμέτρηση των ψήφων στο Κεντάκι, όπου έχασε την τελευταία εβδομάδα για λιγότερους από 2.000 ψήφους. Η αναφερόμενη πολιτεία σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην επαναληπτική καταμέτρηση των ψήφων στα 120 εκλογικά κέντρα της.

Ελεύθερος τηλεοπτικός χρόνος

Ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει την εβδομάδα που διανύουμε την κριτική του κατά της Χίλαρι Κλίντον σε επίπεδα που χαρακτηρίζονται πρωτοφανή για τα παραδοσιακά δεδομένα διεξαγωγής της προεκλογικής προεδρικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος επιδιώκει να αποδυναμώσει πολιτικά την Κλίντον, πριν οι ίδια και οι υποστηρικτές της προλάβουν να εξαπολύσουν σοβαρές πολιτικές επιθέσεις εναντίον του. Ο Τραμπ αξιοποιεί την ίδια στρατηγική που χρησιμοποίησε στον εσωτερικό προεκλογικό αγώνα που είχε με συνυποψηφίους του για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, όπως, ο Τεντ Κρουζ. Στο επίκεντρο της στρατηγικής του, είναι οι προκλητικές επιθέσεις, με τακτικό μέσο προβολής τα αμερικανικά τηλεοπτικά κανάλια τα οποία δε μπορούν ν'' αντισταθούν στη μη τηλεοπτική κάλυψη των προσωπικών επιθέσεων.

Με τον τρόπο αυτό, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος εξασφαλίζει ώρες τηλεοπτικής προβολής, χωρίς οικονομικό κόστος διεξάγοντας φραστικές επιθέσεις και προσωπικά σχόλια που φέρνουν τους πολιτικούς αντιπάλους του, σε θέση άμυνας.

Η στρατηγική αυτή φαίνεται ν'' αποδίδει για το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ, καθώς με το κλείσιμο ενός ματιού εξασφάλισε πρωτοσέλιδα εφημερίδων στις τελευταίες επιθέσεις του κατά της Κλίντον, τα οποία στη συνέχεια του εξασφάλισαν σχεδόν 24ωρη παρουσία στην καλωδιακή τηλεόραση, αλλά και στο διαδίκτυο.

Ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Κόρεϊ Λεβαντόφσκι δηλώνει ότι η στρατηγική αυτή είναι λογική και αποδίδει. “Είναι ξεκάθαρο ότι η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον θα έχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Η διαφορά είναι ότι ο κ. Τραμπ χρηματοδοτεί μόνος του την προεκλογική του εκστρατεία. Αυτό που κάνουμε στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας είναι να εξασφαλίζουμε τηλεοπτικό χρόνο χωρίς οικονομικό κόστος, επί τη βάσει της ικανότητας που έχει ο κ. Τραμπ να είναι άμεσος κι αυθεντικός συνομιλητής. Νομίζω ότι το γεγονός αυτό, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοππτική κάλυψη που μας δίνουν τα ΜΜΕ,” εξήγησε ο Λεβαντόφσκι.

Προσωπικές επιθέσεις εντυπώσεων

Οι φραστικές επιθέσεις του Τραμπ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα επικεντρώθηκαν γύρω από μία καταγγελία βιασμού σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον στη δεκαετία του ''70, αλλά και στην αυτοκτονία ενός βοηθού του το 1993. Το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ, προσπαθεί να διασυνδέσει τα γεγονότα αυτά, με την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον. Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο παρουσιάζονται γυναίκες που καταγγέλουν για βιασμό τον Μπιλ Κλίντον. Ο Τραμπ κατηγορεί τη Χίλαρι Κλίντον ότι προσπάθησε να κάνει τις γυναίκες αυτές, να σιωπήσουν. Τόσο η Κλίντον, όσο και οι υποστηρικτές της απέρριψαν τις καταγγελίες ως αβάσιμες, αλλά και πολιτικά υποκινούμενες.

Μετά από αυτό, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “The Washington Post” ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι οι Κλίντονς μπορεί να είχαν εμπλακεί στο θάνατο του Βινς Φόστερ (1993) ο οποίος ήταν βοηθός του Μπιλ Κλίντον και φίλος της Χίλαρι. Η καταγγελία έγινε παρά το γεγονός ότι πέντε δικαστικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης και της έρευνας του Ρεπουμπλικάνου ειδικού εισαγγελέα, Κένεθ Σταρ συμπέραναν ότι ο Φόστερ αυτοκτόνησε σε πάρκο στη Βιρτζίνια.

Οι φραστικές επιθέσεις του Τραμπ στηρίζονται σε θεωρίες που έχουν ανακυκλωθεί με το πέρασμα του χρόνου, έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες “ταμπλόιντ” στο διαδίκτυο, αλλά σε βιβλία πολιτικών αντιπάλων του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο οι προσωπικές αυτές, επιθέσεις έχουν θέσει την Κλίντον σε θέση άμυνας.

Κερδισμένος ο Σάντερς

Η επιστροφή στο παρελθόν είναι το κυρίαρχο πολιτικό χαρακτηριστικό που παίρνει η αντιπαράθεση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον κατά την εβδομάδα που διανύουμε, σε μια περίοδο έντονων προβλημάτων για την αμερικανική κοινωνία τόσο σε εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κατάσταση πολιτικής πόλωσης που διαμορφώνεται γύρω από τους δύο υποψηφίους, με το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος να μετατοπίζεται στις εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις, εξυπηρετεί την πολιτική στόχευση του συνυποψηφίου της Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς. Η κεντρική πολιτική επιδίωξή του είναι να φτάσει μέχρι το κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών, στη διάρκεια του οποίου θα έχει -στη χειρότερη περίπτωση- λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής πλατφόρμας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Γερουσιαστής από το Βερμόντ είχε σχεδόν ανεξάρτητη 20χρονη παρουσία στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα, ενώ ο ίδιος και οι υποστηρικτές του αποκτούν σταδιακά λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων των Δημοκρατικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ