ΗΠΑ: "Ρητορικά" τα έργα που υποσχέθηκε ο Πούτιν στην Ελλάδα

ΗΠΑ: "Ρητορικά" τα έργα που υποσχέθηκε ο Πούτιν στην Ελλάδα

«Ρητορικά έργα» έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν όπως τονίζει η αμερικανική κυβέρνηση δια του ειδικού απεσταλμένου για την Ενέργεια του αμερικανικού YΠΕΞ Αμος Χόχσταϊν.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Αμος Χόχσταϊν, άλλο τα «ρητορικά έργα» που υποσχέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα και άλλο τα βιώσιμα, όπως είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Ο αμερικανός διπλωμάτης επισημαίνει στην «Κ» πως η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο-κλειδί για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθευτών της Ευρώπης. Όπως εκτιμά μάλιστα, ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου που προωθούν οι ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα θα μπορούσε να είναι έτοιμος σε δύο χρόνια και να προσελκύσει αμέσως αμερικανικές, και όχι μόνον, εξαγωγές.

Ο Αμος Χόχσταϊν, ειδικός απεσταλμένος για την Ενέργεια του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο κ. Χόχσταϊν είχε βρεθεί στην Ελλάδα για τα εγκαίνια κατασκευής του TAP, κάτι για το οποίο δηλώνει «ευτυχής». Όσο για την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν, όπως λέει στην «Κ», «γνωρίζω ότι στη συνέχεια ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε την Ελλάδα. Αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος για την πλήρη υποστήριξη που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση για τον αγωγό TAP και για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως διαμεσολαβητής-κλειδί για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανός αξιωματούχος εκφράζει την ελπίδα για μεγαλύτερη πρόοδο στα ενεργειακά «για να αξιοποιήσουμε την Ελλάδα ως συνδετικό κρίκο, ώστε να έρθουν στην Ευρώπη οι διεθνείς αγορές ενέργειας και να προσφέρουμε πραγματική διαφοροποίηση και, τελικά, ελευθερία στην Ανατολική Ευρώπη».

Πηγή: skai.gr