Ιράκ: Νέο πλήγμα με ρουκέτες σε βάση με Αμερικανούς 

Ιράκ: Νέο πλήγμα με ρουκέτες σε βάση με Αμερικανούς 

Τριάντα τρεις ρουκέτες στοχοθέτησαν σήμερα μια βάση, τραυματίζοντας 5 άτομα μεταξύ των οποίων και τρεις στρατιώτες των ΗΠΑ, την ίδια βάση όπου δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Βρετανός σκοτώθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε παρεμφερές περιστατικό, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για κλιμάκωση στο Ιράκ. 

Η επίθεση εναντίον της βάσης Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 5 ανθρώπων: δύο στρατιωτικών της πολεμικής αεροπορίας του Ιράκ και τριών αμερικανών στρατιωτικών μελών του συνασπισμού, όπως έγινε γνωστό από τον στρατό και τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που μάχεται τους τζιχανιστές, ενώ εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν, 33 στις οποίες προστίθενται 24, οι οποίες δεν εξερράγησαν αλλά και το γεγονός ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν την ημέρα.

Αμερικανός αξιωματικός που δεν θέλησε να κατονομαστεί ανέφερε στο Reuters πως τρεις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με ρουκέτες στο Ιράκ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τη σοβαρότητα των τραυμάτων των στρατιωτών.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, 23 επιθέσεις με ρουκέτες στοχοθέτησαν αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ. Σε καμία επίθεση δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, όμως η Ουάσιγκτον κατηγορεί τις Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, μία από τις πλέον ακραίες φιλοιρανικές οργανώσεις στη χώρα, ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Σε αντίποινα για την επίθεση της Τετάρτης, τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι Ιρακινοί, ανάμεσά τους πέντε αστυνομικοί και στρατιώτες.

Από τα τέλη Οκτωβρίου 2019 έχουν εκτοξευθεί εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ 23 επιθέσεις με ρουκέτες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, όμως οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές σε φιλοϊρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις και κυρίως στις Ταξιαρχίες του Στρατού του Θεού (Κατάεμπ Χεζμπολάχ), ορισμένα στοιχεία της οποίας έχουν ενταχθεί στις τακτικές ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Την Πέμπτη για πρώτη φορά η Καταέμπ Χεζμπολάχ χαιρέτισε, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει την ευθύνη, τις επιθέσεις με 18 ρουκέτες εναντίον της βάσης Τάτζι, καταγγέλλοντας για μία ακόμη φορά "τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ