Ιράν: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - D. Trump: Καιρός για αλλαγή καθεστώτος

Ιράν: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - D. Trump: Καιρός για αλλαγή καθεστώτος

Μικρές ομάδες διαδηλωτών, ορισμένοι εκ των οποίων φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκεντρώθηκαν απόψε το βράδυ σε μια συνοικία στο κέντρο της Τεχεράνης, υπό τα βλέμματα ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικούς ειδησεογραφικούς ιστοτόπους και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Το υπουργείο Πληροφοριών, σε μια ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Isna, ανέφερε ότι "οι ταραχοποιοί και τα στοιχεία που προκαλούσαν ταραχές ταυτοποιήθηκαν και ορισμένοι από αυτούς συνελήφθησαν". Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση αυτή, "οι υπόλοποι καταζητούνται και σύντομα θα αναληφθεί δράση εναντίον τους".

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών, ανακοίνωσε απόψε ένας εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε σημειώθηκε αυτό το επεισόδιο.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας διαδηλωτής "επωφελήθηκε από την κατάσταση στην πόλη Νατζάφ Αμπάντ και άρχισε να πυροβολεί τις αστυνομικές δυνάμεις με ένα κυνηγετικό όπλο". Από τα πυρά σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη από την πόλη Μασχάντ και επεκτάθηκαν τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα, με τον αναβρασμό του πιο εκτεταμένου κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα από το 2009 να συνεχίζεται αμείωτα. 

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 10.

«Στα γεγονότα της χθεσινής νύκτας, δυστυχώς, συνολικά 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες πόλεις», ανέφερε η κρατική τηλεόραση μεταδίδοντας εικόνες από καταστροφές που προκλήθηκαν από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από «ύποπτης προέλευσης πυρά» κατά τα βίαια επεισόδια στην πόλη Τοϊσερκέν, στο δυτικό Ιράν, ενώ νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πόλεις Ιζέχ, του νοτιοδυτικού Ιράν και Ντορούντ, του δυτικού Ιράν.

«Οι κάτοικοι του Ιζέχ διαδήλωσαν όπως έγινε και σε άλλες πόλεις της χώρας κατά των οικονομικών δυσκολιών και δυστυχώς δύο άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι πολλοί τραυματίσθηκαν. Δεν γνωρίζω εάν τα πυρά προέρχονταν από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης, ή των διαδηλωτών», δήλωσε ο τοπικός βουλευτής Χενταγιατολάχ Χαντεμί.

«Δημόσια κτήρια, θρησκευτικά κέντρα και τράπεζες δέχθηκαν επίθεση και ορισμένα πυρπολήθηκαν. Αστυνομικοί τραυματίσθηκαν», τόνισε ο έπαρχος της πόλης στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης.

Κατά τον ίδιον, οι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα πυροσβεστικό όχημα και το έριξαν από μία πλαγιά. «Το όχημα παρέσυρε έναν ηλικιωμένο άνδρα και έναν έφηβο, οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο», πρόσθεσε.

Παρά την έκκληση για ηρεμία του προέδρου Hassan Rouhani, σποραδικές διαδηλώσεις, που εξετράπησαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις του Ιράν, περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Τεχεράνης. Στην πρωτεύουσα, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει μία μικρή ομάδα διαδηλωτών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, σε προάστιο κοντά στο σύμπλεγμα του Παν/μιου.

Ο ιρανικός λαός θα απαντήσει στους «υποκινητές και τους έκνομους» που αποτελούν «μία μικρή μειονότητα», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν.

Σε αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη προτρέπει ο Trump

«Το Ιράν αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα, παρά την πολύ κακή συμφωνία που πέρασε με την κυβέρνηση Obama», έγραψε ο Trump στο Twitter. «Ο μεγάλος ιρανικός λαός καταπιέζεται εδώ και χρόνια. Πεινάει για τροφή και ελευθερία. Ο πλούτος του Ιράν έχει κατασχεθεί, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια