Ιράν: Ο πρόεδρος Ροχανί θα απαντήσει απόψε στον Τραμπ, αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία

Ιράν: Ο πρόεδρος Ροχανί θα απαντήσει απόψε στον Τραμπ, αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί θα απαντήσει απόψε το βράδυ στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνη.

"Αν (ο Τραμπ) μιλήσει, ο πρόεδρος Ροχανί θα του δώσει την απάντηση του Ιράν απόψε το βράδυ" από την κρατική τηλεόρση, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Δεν διευκρίνισε τι ώρα θα προβληθεί το διάγγελμα του Ιρανού προέδρου.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τραμπ θα ανακοινώσει στις 21.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία που υπέγραψαν το 2015 το Ιράν και οι χώρες της Ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία, μαζί με τη Γερμανία).

«Σφάλμα» η ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι ΗΠΑ θα διαπράξουν ένα "σφάλμα" αν αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

"Αν ο Τραμπ κάνει αυτό το λάθος και σκίσει την JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ΚΟΣΔ) ως ένα διεθνές επίτευγμα, θα πρέπει έπειτα να δεχτεί τα δικαιώματα των Ιρανών κάτω από μια χειρότερη κατάσταση", τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε ποια δικαιώματα αναφερόταν.

Παράλληλα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρατσί τόνισε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει στην απόφαση του Τραμπ με βάση τα εθνικά της συμφέροντα.

"Το Ιράν παρακολουθεί στενά τη στάση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων και θα αντιδράσει στην αμερικανική απόφαση με βάση τα εθνικά του συμφέροντα", δήλωσε ο Αρατσί, σύμφωνα με το IRNA, έπειτα από μια συνάντησή του με αντιπροσώπους από την Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζει ότι ο Ντ. Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την απόφαση των ΗΠΑ σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς