Ιράν: Υπογράφηκε νέου τύπου συμφωνία για παραγωγή αργού, με λιγότερους περιορισμούς

Ιράν: Υπογράφηκε νέου τύπου συμφωνία για παραγωγή αργού, με λιγότερους περιορισμούς

Η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) υπέγραψε σήμερα με μια ιρανική εταιρία μια νέου τύπου σύμβαση για την παραγωγή αργού, που θέτει λιγότερους περιορισμούς, και αποτελεί ένα πολυαναμενόμενο πρότυπο για συμβόλαια, με τη χώρα να ευελπιστεί ότι έτσι θα προσελκύσει και πάλι τους ξένους επενδυτές και θα ενισχύσει την παραγωγή ύστερα από χρόνια κυρώσεων.

«Το υπουργείο Πετρελαίου καλωσορίζει τη συνεργασία με όλες τις εταιρίες που μπορούν… να βοηθήσουν να αυξηθεί η παραγωγή του Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου SHANA μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα SHANA, σήμερα υπογράφηκαν το «πρώτο συμβόλαιο νέου τύπου, το Συμβόλαιο Πετρελαίου του Ιράν (IPC), για την ανάπτυξη της δεύτερης φάσης του κοιτάσματος του Γιάραν καθώς συμβόλαια EOR (enhanced oil recovery- ενισχυσμένης ανάκτησης πετρελαίου) και IOR (improved oil recovery-βελτιωμένης ανάκτησης πετρελαίου) για το κοίτασμα Κουπάλ με την Persia Oil & Gas Industry Development Co. (POGIDC)».

Ο Ζανγκανέχ είπε ότι το Ιράν θα υπογράψει περισσότερα συμβόλαια IPC έως τον Μάρτιο του 2017, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα SHANA, η αξία του συμβολαίου που υπογράφηκε σήμερα ανέρχεται σε 2,5 δισεκ. δολάρια. Το κοίτασμα του Γιάραν βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ