Ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων η προεδρική δήλωση του Σ.Α.
N. Χριστοδουλίδης

Ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων η προεδρική δήλωση του Σ.Α.

«Η Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για συνέχιση της προσπάθειας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επιπροσθέτως σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρεται στις διπλωματικές προσπάθειες που προηγήθηκαν της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας:

«Η προσπάθεια συνεχίζεται τόσο σε επίπεδο ΗΕ όσο και σε επίπεδο ΕΕ. Άξια αναφοράς θεωρώ την υποστήριξη των θέσεων μας απο σημαντικό αριθμό Κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς επίσης την ενεργοποίηση εταίρων μας από την περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν σημαντικές αλλαγές από το πρώτο προσχέδιο στο τελικό αποτέλεσμα».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ο κος Χριστοδουλίδης επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η προσπάθεια συνεχίζεται αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας».

 Υπενθυμίζεται ότι ρητή αναφορά σε καταδίκη των εξαγγελιών της Τουρκίας για τα Βαρώσια περιλαμβάνει η δήλωση του Γάλλου Μονίμου Αντιπροσώπου του ΟΗΕ, ο οποίος εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλεί για την ανατροπή όλων των ενεργειών που έγιναν από τον περασμένο Οκτώβριο.

Στη δήλωση γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην τουρκική ηγεσία και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ικανοποίηση στην Αθήνα για το περιεχόμενο της δήλωσης που επιβεβαιώνει εκ νέου και τις αποφάσεις 550 και 789 για τα Βαρώσια. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων της είναι απαράδεκτη και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.

Επιπλέον, ζητά την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που ελήφθησαν για τα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

 Να σημειωθεί ότι η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία καταδικάζονται ρητά οι «μονομερείς ενέργειες» του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ προκάλεσε έντονη ενόχληση στην Άγκυρα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να υποστηρίζει ότι δεν αποδέχεται την απόφαση, καθώς βασίζεται στη «μαύρη προπαγάνδα» των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων για την Αμμόχωστο.

«Απορρίπτουμε την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας Βαρώσια, που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), Ερσίν Τατάρ στις 20 Ιουλίου 2021, καθώς και οι δηλώσεις διαφόρων χωρών που βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς και ασυμβίβαστες με τις πραγματικότητες του νησιού. Αυτές οι δηλώσεις βασίζονται σε ελληνική και-ελληνοκυπριακή μαύρη προπαγάνδα και αβάσιμους ισχυρισμούς, ότι τα Βαρώσια δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ, ότι η ΤΔΒΚ θα κατασχέσει τα ακίνητα στο και θα φέρει τους εποίκους. Τα Βαρώσια είναι μέρος της επικράτειας της ΤΔΒΚ», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμα:

Μισέλ σε Αναστασιάδη: Η ΕΕ θα αντιδράσει περαιτέρω στις ενέργειες της Τουρκίας