Ισπανία: Ο Puigdemont ακύρωσε την εμφάνισή του στη Γερουσία

Ισπανία: Ο Puigdemont ακύρωσε την εμφάνισή του στη Γερουσία

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Carles Puigdemont, τελικά δεν θα πάει στη Γερουσία προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση του εναντίον της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει απευθείας τη διοίκηση ισπανικών ημιαυτόνομων περιοχών.

Την είδηση ανακοίνωσε η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, κατά την ενημέρωση των τοπικών κομμάτων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται ισπανικά ΜΜΕ.

Μέχρι πρότινος αναμενόταν ότι ο Puigdemont θα παρουσιαζόταν στην Γερουσία της ισπανικής βουλής, όπου θα μιλούσε για την ανεξαρτησία της περιοχής και θα τοποθετούταν σχετικά με την ενεργοποίηση του Άρθρου που θα άρει το αυτοδιοίκητο της Καταλονίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Puigdemont δεν θα παραστεί στη Γερουσία γιατί -όπως εκτιμούν- η ισπανική βουλή έχει αποφασίσει ήδη να υπερψηφίσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 155, οπότε η παρουσία του δεν θα μπορούσε να επηρεάσει σε κάτι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου της Καταλονίας να ψηφίσει την απάντηση στην εφαρμογή του άρθρου 155. 

Η εξέλιξη αυξάνει επίσης τις ανησυχίες για το τι θα πράξει ο Puigdemont όταν θα μιλήσει αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της καταλανικής Βουλής, όπου εκτιμάται πως ενδέχεται να κηρύξει μονομερώς απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Εκλογές στην Καταλονία δεν θα αναστείλουν την εφαρμογή του Άρθρου 155

Εναλλακτική λύση για τον κ. Puigdemont θα ήταν να κηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, σε έναν πολιτικό ελιγμό για να προλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της περιοχής από τη Μαδρίτη.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε νωρίτερα ότι τυχόν κήρυξη πρόωρων εκλογών από την τοπική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναστρέψει την μερική αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιοχής, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος ήταν η «μοναδική» δυνατή λύση σχετικά με την Καταλονία, μετά την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της 1ης Οκτωβρίου και της άρνησης του κ. Puigdemont να αποκηρύξει κάθε πρόθεση απόσχισης.

Ο M. Rajoy εξέφρασε την ελπίδα ότι η εφαρμογή του Άρθρου 155 στην Καταλονία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και ότι στόχος είναι η διενέργεια τοπικών εκλογών το ταχύτερο δυνατό. Ξεκαθάρισε όμως ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν προτού αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη.

Διαβάστε ακόμα:

- Από την ομαλότητα στο χάος, όλα τα σενάρια ανοιχτά στην καταλανική κρίση