Ιστορική στροφή του Κim Jong Un - Έτοιμος για συνάντηση με Trump, ανοιχτός για κατάργηση των πυρηνικών

Ιστορική στροφή του Κim Jong Un - Έτοιμος για συνάντηση με Trump, ανοιχτός για κατάργηση των πυρηνικών

«Ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un ανυπομονεί να συναντηθεί μαζί μου», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump στο twitter και διευκρίνισε πως αυτό του διαμήνυσε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, μετά τη συνάντηση που είχε με τον βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει στην απόφασή του να «διατηρηθούν οι μέγιστες κυρώσεις και η πίεση ανεξαρτήτως κόστους».

Ο Trump ανέφερε ακόμα πως «υπάρχει μεγάλη περίπτωση ο Kim Jong-un να κάνει το σωστό για τον λαό του και την ανθρωπότητα και να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα».

Στο μεταξύ, ο Kim Jong un τάχθηκε υπέρ «της αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου και επιβεβαίωσε την προοπτική της συνόδου κορυφής με τον Donald Trump, δηλώνοντας «έτοιμος» για συνομιλίες μαζί του, κατά τη διάρκεια της ανεπίσημης, αλλά ιστορικής, επίσκεψης που έκανε στην Κίνα, όπου και συναντήθηκε με τον κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό (έπρεπε να γίνει) στην κινεζική πρωτεύουσα», είπε ο Kim, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. «Αυτό ήταν επίσημο καθήκον μου», πρόσθεσε.

Ο Kim διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Trump, έπειτα από μήνες ανταλλαγής απειλών πολέμου μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, με αφορμή τα βορειοκορεάτικα προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, ιδίως διηπειρωτικών.

«Η πάγια θέση μας είναι ότι έχουμε δεσμευθεί υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με τις επιθυμίες του πρώην προέδρου Kim Il Sung και του πρώην γενικού γραμματέα Kim Jong il», είπε ακόμα ο Kim Jong un, αναφερόμενος στους προκατόχους του -αντίστοιχα τον παππού του και τον πατέρα του- σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Η κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV μετέδωσε εικόνες των Kim και Xi μπροστά στις σημαίες των δύο χωρών τους, με τη συνοδεία των συζύγων τους. Ο Κιμ είχε συναντήσεις στο Μέγαρο του Λαού, το τεράστιο κτίριο στα όρια της πλατείας Τιενανμέν, και του παρατέθηκε γεύμα κατά τη διάρκεια αυτής της «ανεπίσημης» επίσκεψής του, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.