Ιταλία: Το απόγευμα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κόντε

Ιταλία: Το απόγευμα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κόντε

Λίγες ακόμη ώρες και το ιταλικό δράμα θα λάβει τέλος. Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε στις 17:30 (ώρα Ιταλίας) στο προεδρικό μέγαρο τον υποψήφιο πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε για να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Κόντε, πρώην δικηγόρος του Λουίτζι Ντι Μάιο και καθηγητής Νομικής αποτελεί την κοινή επιλογή του Κινήματος Πέντε Αστεριών και της Λίγκας του Βορρά για την πρωθυπουργία και αν όλα κυλήσουν εύρυθμα θα γίνεις ο πρώτος «κιτρινο-πράσινος» πρωθυπουργός στην ιστορία της ιταλικής δημοκρατίας.

Αν και η επιλογή του πρωθυπουργού πέρασε από σαράντα κύματα, αφού μετά από τόσες διαφωνίες, μετά από έξωθεν ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, αλλά και από... αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του βιογραφικού του υποψήφιου Τζ. Κόντε, τελικά όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα επιλυθεί.

«Ξεκινά η τρίτη ιταλική αβασίλευτη Δημοκρατία, το είχα υποσχεθεί. Άντεξε όλη η δομή που δημιουργήσαμε», έγραψε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, προσθέτοντας ότι ο Κόντε «θα είναι ο πρωθυπουργός με πιο έντονο πολιτικό χαρακτήρα από κάθε προκάτοχό του» και ότι για τους υπουργούς της κυβέρνησης «οι αποφάσεις θα ληφθούν στην συνέχεια». Και από την Λίγκα επιβεβαιώνεται ότι το κόμμα είναι έτοιμο για την επισημοποίηση της νέας αυτής κυβερνητικής συμμαχίας.

Πριν από την πρόσκληση του Ματαρέλα στον Κόντε, το πρωί επικράτησε ένας ακόμα γύρος αβεβαιότητας, καθώς τόσο στις τάξεις της Λίγκας όσο και στα Πέντε Αστέρια κυριάρχησε σκεπτικισμός σχετικά με την πιθανότητα ο αρχηγός του κράτους να παραχωρήσει τη θέση του πρωθυπουργού στον καθηγητή της Νομικής.

 

Φωτογραφία: AP