Ιταλία Exit polls: Κίνημα των Πέντε Αστέρων 29,5%-32,5%, Forza Italia και Λέγκα 25%-31%

Ιταλία Exit polls: Κίνημα των Πέντε Αστέρων 29,5%-32,5%, Forza Italia και Λέγκα 25%-31%

Μεγάλο προβάδισμα για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και κατάρρευση των ποσοστών για την Κεντροαριστερά δείχνουν τα πρώτα exit polls των ιταλικών εκλογών. Χαμηλότερα από τις δημοσκοπήσεις ο Silvio Berlusconi.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls για τη Βουλή, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων λαμβάνει 29,5% - 32,5% και η συμμαχία Forza Italia και Λέγκα 25% - 31% (12,5%-15,5% και για τα δύο κόμματα). 

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Matteo Renzi κυμαίνεται στο 25,6%. Το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι, παίρνει από 5,2% μέχρι 6,2%.

Για τη Γερουσία, τα exit polls δείχνουν την κεντροαριστερά στο 26,6%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων στο 30% και την κεντροδεξιά στο 36%. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι το αμφίρροπο αποτέλεσμα θα οδηγήσει σε εβδομάδες διαπραγματεύσεων με την ελπίδα να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό ένας συνασπισμός που θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Βασικά είναι πολύ πιθανό και τα τρία μεγάλα κόμματα να αναγκαστούν να αρχίσουν συζητήσεις και επαφές μεταξύ τους για να δουν αν μπορεί να σχηματιστεί συνασπισμός», σημειώνει στο CNBC ο Franco Pavoncello, πρύτανης του πανεπιστημίου της Ρώμης, John Cabot.

Είναι οι πιο αμφίρροπες, οι πιο... περίεργες αλλά και οι πιο σημαντικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών στην Ιταλία. Από το πρωί, οι Ιταλοί έσπευσαν να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με τις τελικές δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι στη γειτονική χώρα ζουν μία από τις πιο απρόβλεπτες εκλογικές αναμετρήσεις εδώ και δεκαετίες, καθώς η επόμενη μέρα κατά πάσα πιθανότητα θα τους βρει χωρίς… κυβέρνηση.

Η επιστροφή του Silvio Berlusconi, ο Luigi Di Maio και η μεγάλη άνοδος του Κινήματος των 5 Αστέρων, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni και ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi, αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα των εκλογών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και έκλεισαν στις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας.

Παρ'' όλο που στις δημοσκοπήσεις το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων προηγήθηκε, είχε σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη το μπλοκ της κεντροδεξιάς, με το Forza Italia υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Silvio Berlusconi, με τον Matteo Salvini και τη Λίγκα του Βορρά και με το εθνικιστικό κόμμα Fratelli d''Italia.

Αυτά τα τρία κόμματα μαζί λάμβαναν περίπου 37% στις δημοσκοπήσεις, λίγο λιγότερο από το 40% που απαιτείται για να αποκτήσουν παραπάνω θέσεις στο κοινοβούλιο και να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία. Τα exit polls ρίχνουν το αθροιστικό ποσοστό τους στο 30% περίπου.

Στις 7 το απόγευμα (ώρα Ιταλίας) η προσέλευση, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, είχε φτάσει το 58% και πρόκειται για μεγαλύτερο ποσοστό απ'' αυτό που περίμεναν οι αναλυτές. Συνολικά, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για προσέλευση που θα φτάσει το 65%-70%.

Τεχνικά προβλήματα σε πολλά εκλογικά τμήματα

Προβλήματα «τεχνικής φύσεως» σημειώθηκαν σε κάποια εκλογικά τμήματα. Στο Παλέρμο ξανατυπώθηκαν χιλιάδες ψηφοδέλτια, διότι αρχικά, είχαν εκτυπωθεί ονόματα υποψήφιων άλλης εκλογικής περιφέρειας.

Στην Ρώμη, τριάντα έξι άτομα κλήθηκαν να ξαναψηφίσουν, διότι διαπιστώθηκε, επίσης, τυπογραφικό λάθος στο ψηφοδέλτιο που τους είχε δοθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν ουρές, διότι για πρώτη φορά κάθε ψηφοδέλτιο έχει έναν ειδικό αριθμό (στην κάτω άκρη, η οποία πρέπει να κόβεται) που χρησιμεύει ως εγγύηση κατά ενδεχόμενων νοθειών. Η όλη διαδικασία, όμως, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, και επιβράδυνε, εν μέρει, τους ρυθμούς στα εκλογικά τμήματα.

Οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου και της Ρώμης κάλεσαν τους πολίτες τους να πάνε να ψηφίσουν τουλάχιστον μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, για να μην δημιουργηθούν άλλες ουρές.

 

Φωτογραφία: AP