Ιταλία: Η υπουργός Μ. Boschi καταθέτει για το σκάνδαλο με την τροπολογία

Ιταλία: Η υπουργός Μ. Boschi καταθέτει για το σκάνδαλο με την τροπολογία

Η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο και τις συνταγματικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι καταθέτει, αυτή την ώρα, ενώπιον των εισαγγελέων, σχετικά με το σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση της υπουργού οικονομικής ανάπτυξης Φεντερίκα Γκουίντι.

Η Γκουίντι, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις, φέρεται να ευνόησε τον σύντροφό της Τζανλούκα Τζεμέλλι, με ειδική τροπολογία που αφορούσε την εξόρυξη πετρελαίου στην νότια Ιταλία, όπως και την καταστροφή πετρελαϊκών αποβλήτων στην Κάτω Ιταλία.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, όμως, εγκρίθηκε από την Μπόσκι, η οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις από τους εισαγγελείς της πόλης Ποτέντσα, μαζί με την ίδια την Φεντερίκα Γκουίντι.

Η κατάθεση της υπουργού αρμόδιας για τις συνταγματικές αλλαγές και τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, αρχικά, είχε προγραμματισθεί για τα μέσα της εβδομάδας. Πριν λίγο, όμως, έγινε γνωστό ότι οι εισαγγελείς αποφάσισαν να μεταβούν στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι σήμερα το απόγευμα.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Λα Στάμπα, τις περασμένες ημέρες, η Μαρία Έλενα Μπόσκι δήλωσε ότι «μπορεί και να έχει λαθέψει αλλά πάντα καλή τη πίστει» και πως «δεν επιχείρησε ποτέ να ευνοήσει κάποιον ή να υπερασπισθεί προσωπικά συμφέροντα»,

Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έκανε άμεσα δεκτή την παραίτηση της Γκουίντι, θέλησε να υπερασπισθεί το έργο της κυβέρνησης. Κατά την παρέμβασή του, πριν λίγο, στην διεύθυνση του κεντροαριστερού Κόμματος, τόνισε ότι «το μόνο που προσπάθησε να κάνει, είναι να ξεμπλοκάρει έργα που θα δημιουργήσουν σημαντικές υποδομές στην Νότια Ιταλία», προσθέτοντας ότι οι έρευνες που ξεκίνησε και στο παρελθόν η εισαγγελία της πόλης Ποτέντσα, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ