J. Cl. Juncker προς Ουγγαρία:  «Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων»

J. Cl. Juncker προς Ουγγαρία: «Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων»

«Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων. Υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν την (ευρωπαϊκή) αλληλεγγύη και αντίστροφα υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους θα πρέπει να είναι τα ίδια διατεθειμένα να προσφέρουν κάτι» αναφέρει ο Jean Claude Juncker στην επιστολή του προς τον Viktor Orban, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, όπως γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

«Και η αλληλεγγύη δεν αποτελεί πιάτο α λα καρτ. Που επιλέγουμε σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων και που απορρίπτουμε όταν πρόκειται για την τήρηση των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση (των αιτούντων άσυλο) που έχουν ληφθεί με κοινή συμφωνία», συνεχίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Jean Claude Juncker υπενθυμίζει επίσης ότι η Βουδαπέστη έχει ήδη λάβει επιχειρησιακή και οικονομική στήριξη από την Επιτροπή για τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Κομισιόν χαιρετίζει ωστόσο το γεγονός ότι ο κ. Viktor Orban στη δική του επιστολή, με την οποία ζητούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση το μισό κόστος των 440 εκατ. ευρώ για τον συνοριακό φράκτη, «αναγνωρίζει την αλληλεγγγύη ως μια βασική αρχή της ΕΕ».

Το καλοκαίρι 2015, ο Viktor Orban ύψωσε φράκτη με αγκαθωτά σύρματα σε μήκος 175 χιλιομέτρων στα ουγγροσερβικά σύνορα και στη συνέχεια στο μεγαλύτερος μέρος των ουγγροκροατικών συνόρων.

Στη συνέχεια, η Βουδαπέστη ολοκλήρωσε το 2017 την κατασκευή και δεύτερου φράκτη στα ουγγροσερβικά σύνορα, παράλληλα με τον συρμάτινο φράκτη, που είναι εξοπλισμένος με θερμικές κάμερες και συστήματα συναγερμού.

Η Ουγγαρία έχει διακριθεί τα τελευταία δύο χρόνια για την μετωπική σύγκρουσή της με την μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρνούμενη να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, που αποφασίσθηκε το 2015 για την ανακούφιση των δύο χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας κατά της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο.

 

Η εφημερίδα Bild γράφει ότι στην επιστολή του κ. Juncker αναφέρεται επίσης η φράση «η αλληλεγγύη δεν είναι έδεσμα σε κάποιο κατάλογο εστιατορίου, το οποίο διαλέγει κάποιος κατά τους ελέγχους των συνόρων, αλλά το απορρίπτει όταν πρόκειται για την κατανομή των προσφύγων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου SOOC

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια