J. Hahn: Να ξεκαθαρίσει η Τουρκία αν επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ

J. Hahn: Να ξεκαθαρίσει η Τουρκία αν επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ

Να δώσει απάντηση στο «ανοιχτό ερώτημα», εάν είναι πρόθυμη να υλοποιήσει τα απαραίτητα κριτήρια για την ένταξή της στην ΕΕ, καλεί την Τουρκία ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα διερεύνησης, Johannes Hahn.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ευρωπαίος Επίτροπος σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, δήλωσε ότι οι συλλήψεις χιλιάδων ατόμων στην Τουρκία, ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έχει ενοχλήσει ορισμένα μέλη της ΕΕ.

«Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στην Τουρκία, δεν είναι τέτοια που θα συνέβαλε στην ανάγκη μας για σταθερότητα», τόνισε χαρακτηριστικά. Δήλωσε, επίσης, ότι οι εξελίξεις μετά το πραξικόπημα προκάλεσαν «ενόχληση» σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρώπης, «δεδομένης της έκτασης και της ταχύτητας του κύματος συλλήψεων».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι είναι κατά του «πάγου» στις ενταξιακές συνομιλίες της χώρας, σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους πολιτικούς, όπως ο αυστριακός καγκελάριος, Christian Kern.

«Αν θέλεις να συμμετέχεις (στην ΕΕ), θα πρέπει να υλοποιούνται τα κριτήρια. Οι κανόνες αυτοί δεν είναι διαπραγματεύσιμοι», δήλωσε στη συνέντευξή του καλώντας την Τουρκία να καταστήσει σύντομα σαφείς τις κινήσεις της, καθώς «δημιουργεί εντάσεις στις σχέσεις με την ΕΕ».

Σε ερώτηση για τις απειλές της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες, αντίθετα με τη συμφωνία για το προσφυγικό, ο Hahn απάντησε: «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία είναι σε θέση ή θέλει να συνεχίσει χωρίς την οικονομική στήριξη της ΕΕ».