J. Mattis: Καμία ένδειξη ότι η Ρωσία επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ

J. Mattis: Καμία ένδειξη ότι η Ρωσία επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών James Mattis είπε χθες ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επιθυμεί καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα είχε επιλέξει να γίνει στρατηγικός ανταγωνιστής.

"Αυτή τη στιγμή (...) δεν διακρίνω καμία ένδειξη ότι ο (πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin) θέλει μια θετική σχέση μαζί μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε εκεί καθώς ψάχνουμε για κοινό έδαφος", είπε ο Mattis σε ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

"Στο σημείο αυτό, ωστόσο, έχει επιλέξει να είναι ανταγωνιστικός, ένας στρατηγικός ανταγωνιστής μας, και θα αναγκαστούμε να το χειριστούμε κατά τη δική μας εκτίμηση", πρόσθεσε.

Η Β. Κορέα εξελίσσεται στην «πιο επείγουσα απειλή» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια

Τόσο το πυρηνικό, όσο και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας την καθιστούν “την πιο επείγουσα” απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς έχει εντατικοποιηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης τους», τόνισε στην συνέχεια ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

“Το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων είναι ένας ξεκάθαρος κίνδυνος για όλους, ενώ οι προκλητικές ενέργειες του καθεστώτος είναι παράνομες υπό το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν μετριαστεί παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΑΜ σε γραπτή δήλωσή του προς την αρμόδια επιτροπή για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Η πιο άμεση και επικίνδυνη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι η Βόρεια Κορέα που συνεχίζει την ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου, ενώ έχει αυξηθεί ο ρυθμός και το απόκτησης και το εύρος των μέσων μεταφοράς πυρηνικών όπλων” που διαθέτει, ανέφερε η γραπτή δήλωση του Mattis προς την επιτροπή.

Στις αρχές Ιουνίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκτεινε την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, μετά τις επαναληπτικές πυραυλικές εκτοξεύσεις. Επρόκειτο για την πρώτη απόφαση του ΟΗΕ που ψηφίστηκε με την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και της Κίνας μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Donald Trump.

Από την αρχή του 2016, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, αλλά και δύο πυρηνικές δοκιμές, ενισχύοντας την επιθετική ρητορική της για την ανάπτυξη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, ο οποίος θα μπορεί να πλήξει τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Mattis προειδοποίησε για τις απώλειες που θα έχει μία ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση με την Βόρεια Κορέα.

“Θα πρόκειται για έναν πόλεμο που δε θα μοιάζει σε τίποτα με τα όσα έχουμε δει από το 1953, ενώ θα πρέπει να αντιδράσουμε με οποιοδήποτε επίπεδο χρήσης πολεμικής ισχύος κριθεί αναγκαίο... Θα πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σοβαρή πολεμική σύγκρουση,” σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΑΜ.

Ο Πόλεμος της Κορέας τερματίστηκε το 1953, τρία χρόνια μετά την έναρξή του, και στοίχισε τη ζωή 140.000 Νοτιοκορεατών, 36.000 Αμερικανών στρατιωτών και ενός εκατομμυρίου αμάχων.

«Ο αποκλεισμός του Κατάρ αποτελεί πολύ περίπλοκη κατάσταση»

Ο αποκλεισμός του Κατάρ από άλλες χώρες του Κόλπου, μεταξύ των και της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί "πολύ περίπλοκη κατάσταση" και μια περίπτωση όπου πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος, είπε λίγο αργότερα, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών James Mattis, σε ακρόαση στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Mattis υποστήριξε, ότι ο εμίρης του Κατάρ έχει κληρονομήσει μια δύσκολη κατάσταση αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται πως, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ καθώς και τις μεταφορές ατόμων και αγαθών προς αυτό, κατηγορώντας τη Ντόχα για υποστήριξη τρομοκρατών.

Θα παρουσιάσω σύντομα τις επιλογές των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν στον D. Trump

Tέλος απευθυνόμενος προς του βουλευτές ο James Mattis τόνισε ότι “πολύ σύντομα” θα παρουσιάσει στον πρόεδρο Donald Trump, τις διαθέσιμες επιλογές για το Αφγανιστάν, διευκρινίζοντας ότι η αμερικανική στρατηγική θα έχει περιφερειακή προσέγγιση και δεν θ'' αποσκοπεί στην απομόνωση της χώρας.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι στάσιμη, ενώ έχουν περάσει 16 χρόνια από την έναρξη του πολέμου, κι επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο κατά τους τελευταίους μήνες.

Μία βομβιστική επίθεση με φορτηγό το οποίο είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά είχε ως συνέπεια τον θάνατο περισσότερων από 150 ανθρώπων τον προηγούμενο μήνα, ενώ καταγράφηκε ως την πιο θανατηφόρα επίθεση στην Καμπούλ, από την εκδίωξη των Ταλιμπάν το 2001.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ