Juncker: Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει στις απαιτήσεις των Αμερικανών για αύξηση των αμυντικών δαπανών

Juncker: Η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει στις απαιτήσεις των Αμερικανών για αύξηση των αμυντικών δαπανών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker τόνισε με δηλώσεις του τη Πέμπτη, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να υποκύψει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη και η ανθρωπιστική βοήθεια, μπορούν επίσης να παρέχουν ασφάλεια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έθεσε εν''αμφιβόλω τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για τις αμυντικές δαπάνες, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% των κρατικών τους προϋπολογισμών.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν το 70% από τα συνολικά κεφάλαια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Jim Mattis είχε προειδοποίησει νωρίτερα την Τετάρτη ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις αναφορικά με τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα μετριάσουν και εκείνες την υποστήριξή τους.

«Αυτό είναι μία απαίτηση των Αμερικανών εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Είμαι έντονα αντίθετος με το να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να ενδώσουν σε κατι τέτοιο», υπογράμμισε ο Juncker σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Μονάχου.

Επίσης είπε πως η Γερμανία σε περίπτωση αύξησης των αμυντικών δαπανών στο 2%  από το 1,22% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα, δεν θα είχε πλέον πλεόνασμα στο προϋπολογισμό της.

«Δεν μου αρέσει που οι αμερικανοί σύμμαχοι περιορίζουν το πλαίσιο της έννοιας της ασφάλειας στην στρατιωτική του διάσταση», προσέθεσε, ισχυριζόμενος ότι θα ήταν πιο λογικό να αναζητηθεί μια πιο «σύγχρονη πολιτική σταθεροποίησης», η οποία να αποτελείται από διαφορετικά χαρακτηριστικά.

«Εάν εξετάσει κανείς τι κάνει η Ευρώπη στα αμυντικά ζητήματα, σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή και την ανθρωπιστική βοήθεια, η σύγκριση με την ΗΠΑ δείχνει τις διαφορές. Η σύγχρονη πολιτική, δεν θα μπορούσε να αφορά μόνο την αύξηση των αμυντικών δαπανών».

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανέμουν τις αμυντικές τους δαπάνες καλύτερα και να ξοδεύουν τα χρήματα αποδοτικότερα» ανέφερε.