Κ. Γάτσιος: «Πρέπει να λέμε στο λαό την αλήθεια»

Κ. Γάτσιος: «Πρέπει να λέμε στο λαό την αλήθεια»

Κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ για την ομιλία του στη ΔΕΘ ασκεί ο τέως πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος για επικεφαλής στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Όπως τονίζει, «πρέπει να λέμε στον λαό την αλήθεια και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ούτε το έχει πράξει μέχρι σήμερα ούτε, από την ίδια την φύση του, έχει τη δυνατότητα να το πράξει στο μέλλον. Η αλήθεια, δυστυχώς και ευτυχώς, είναι διαφορετική από αυτήν που προέβαλε ο κ. Μητσοτάκης: ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν διαθέσιμες μπροστά μας (όπως η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων), αλλά ούτε και η μοίρα της χώρας θα καθορισθεί από το εάν θα «ανταποκριθούν στα αιτήματά μας οι δανειστές».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει μια περισσότερο αξιοπρεπή και αξιόπιστη ΝΔ προσκρούει σε δύο ανυπέρβλητα εμπόδια: το πρώτο εμπόδιο είναι ο σκληρός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με σχέσεις ζωής και θανάτου με το πελατειακό κράτος και ο οποίος, άλλωστε, επέβαλε κατ' ουσία τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό τής περιόδου 2004-2009. 

Το δεύτερο εμπόδιο αφορά στην οικονομική πολιτική που ο κ. Μητσοτάκης επαγγέλλεται ότι θα εφαρμόσει ερχόμενος στην εξουσία. Ουσιαστικά, όπως τονίζει ο κ. Γάτσιος, η βασική ιδέα του οικονομικού του προγράμματος είναι μία επανάληψη του ίδιου έργου που έχει παιχτεί άλλες δύο φορές προηγουμένως, από τους κ.κ. Τσίπρα και Σαμαρά: ότι, δηλαδή, θα διαπραγματευτεί, όπως ισχυρίζεται, με τους δανειστές για να πετύχει μείωση των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Δυστυχώς, αυτό που το υποσχέθηκαν τόσοι πολλοί και στο παρελθόν, χωρίς να μπορέσουν βεβαίως να το υλοποιήσουν, είναι μία δημαγωγική και ανεύθυνη υπόσχεση. Τόσο διότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν κάτι τέτοιο όσο διότι, παρά το ότι μπορεί να ακούγεται ευχάριστο, στην πραγματικότητα είναι κάτι που ακόμη και αν υλοποιούνταν θα είχε δευτερογενείς επιπτώσεις οι οποίες θα ήταν απολύτως αρνητικές» υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης. 

«Η μοίρα της χώρας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εμάς τους ίδιους, και από το πόσο είμαστε αποφασισμένοι να ανατάξουμε την κατεστραμμένη μας χώρα με σκληρή προσπάθεια και αγώνα» καταλήγει ο κ. Γάτσιος.