K. Kόκκαλης: Διασύνδεση πανεπιστημίων με την τεχνολογία και την αγορά

K. Kόκκαλης: Διασύνδεση πανεπιστημίων με την τεχνολογία και την αγορά

Στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για τη χώρα μας με την ψηφιακή μετάβαση που επιχειρείται αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Πρόεδρος της Intrasoft International. Σημείωσε πως η ζήτηση για ψηφιακές εκτοξεύθηκε και ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης υπήρξαν σημαντικές αλλαγές.

«Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κόκκαλης και συνέχισε λέγοντας πως «η τηλεργασία είναι μια τάση που αναδείχθηκε στην πανδημία και αναμένεται να παραμείνει. Δημιουργεί ευελιξία στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους. Βέβαια υπάρχουν και αρνητικά ζητήματα γύρω από αυτήν, όπως ότι οι άνθρωποι αποξενώνονται. Για αυτό πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα, ένα υβριδικό μοντέλο που θα συνδυάζει τις προτιμήσεις των εργαζομένων και την παραγωγικότητα».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Intrasoft αναφέρθηκε στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά. Όπως τόνισε «στα ελληνική πανεπιστήμια γίνεται σοβαρό έργο και ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι σωστός και αξιοκρατικός», ωστόσο τόνισε την ανάγκη «όταν εισέρχονται στα πανεπιστήμια οι φοιτητές να υπάρξει στοχευμένη στρατηγική με τη συνέργεια πολιτείας, πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρχει σύνδεση της καινοτομίας με την αγορά εργασίας και την εκπαιδευτική εργασία.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα πρωτοστατούν στις τεχνολογικές εξελίξεις καθώς εξαγοράζουν εταιρείες της Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα, ενώ αντίθετα η Γηραιά Ήπειρος έχει μείνει πίσω στον εν λόγω τομέα καθώς μόνο το 7,2% των τεχνολογικών εταιρειών προέρχονται από αυτήν.

Ο κ.Κόκκαλης δήλωσε πως μια «σημαντική μεταρρύθμιση θα ήταν να δημιουργεί κεντρικό γραφείο τεχνολογίας γύρω από αυτά τα θέματα και για να εκμεταλλευθεί πατέντες. Πρόκειται για τα «technologies offices».

Η καινοτομία χρειάζεται δεξιότητες και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στο upskilling και reskilling των φοιτητών», ενώ τόνισε πως «το επίπεδο των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολύ καλό». Τέλος αναφέρθηκε στην πλούσια δράση της Intrasoft International όπου έχει ήδη προσλάβει 1.300 εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης με καλές αμοιβές.