Κ. Παπακώστα: Αρμόδιο για τα πανεπιστήμια το υπουργείο Παιδείας, όχι το Προστασίας του Πολίτη

Κ. Παπακώστα: Αρμόδιο για τα πανεπιστήμια το υπουργείο Παιδείας, όχι το Προστασίας του Πολίτη

Στο υπουργείο Παιδείας επιρρίπτει την ευθύνη για τα προβλήματα βίας και ανομίας που μαστίζουν τα πανεπιστήμια, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παπακώστα εξέφρασε την άποψη πως «τα πανεπιστήμια δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά του υπουργείου Παιδείας», χαρακτηρίζοντας  «το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να καταστρατηγείται. [...] Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να έχουμε πρόταση. Ποια είναι αυτή; Να αστυνομευτεί 100% η Παιδεία και μάλιστα τα ΑΕΙ να τεθούν κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;», διερωτήθηκε η υφυπουργός.

Η κ. Παπακώστα συνέχισε αναφερόμενη στην ακαδημαϊκή κοινότητα η οποία πρέπει κατά την ίδια «να συζητήσει αυτά τα ζητήματα και να δει πώς θα τα αντιμετωπίσει κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Παιδείας (...) και εφόσον θεωρήσουν ότι χρειάζεται να προσφύγουν σε εμάς αφού προηγουμένως το έχουν συζητήσει μεταξύ τους και το έχουν αποφασίσει και εμείς δεν αρνηθούμε».

«Για όποιο πρόβλημα ανακύπτει στη χώρα δεν θα καταφεύγουμε στη διαδικασία της αστυνόμευσης», συνέχισε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Πρώτα πρέπει να λύνεται ο πυρήνας του προβλήματος και από εκεί και πέρα επικουρικά βεβαίως εμείς, εάν μας πουν ότι πρέπει να έλθετε και να μας υποστηρίξετε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να το κάνουμε», εξήγησε, παρατηρώντας και ότι «μέσα σε αυτή τη δίνη δεν λαμβάνεται υπόψη ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια κάνουν υπερπροσπάθεια και όλη αυτή η συζήτηση τα απαξιώνει και μπορεί να εξυπηρετεί και άλλου είδους στοχεύσεις».

«Θεωρώ», συνέχισε η κ. Παπακώστα, «ότι πρέπει να συζητήσουμε το ζήτημα του θεσμικού πλαισίου του ασύλου, αν νομίζουμε όλοι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά και ότι αυτό είναι το θέμα που παρεμποδίζει, δηλαδή ότι είναι λυμένα όλα τα θέματα των πανεπιστημίων, έχουμε λύσει όλα τα θέματα που υπάρχουν μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν αφήνουν κενά για να παρεισφρέουν π.χ. συλλογικότητες οι οποίες υποκαθιστούν την ακαδημαϊκή κοινότητα στα κενά της ή την κοινωνία ή την Πολιτεία αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η εύκολη απάντηση στα χρόνια προβλήματα να είναι απλώς η αστυνόμευση».