Και η Νέα Ζηλανδία στην κούρσα του διαστήματος

Και η Νέα Ζηλανδία στην κούρσα του διαστήματος

Με την εκτόξευση του πυραύλου Electron, η Νέα Ζηλανδία έγινε η 11η χώρα που ανήκει πλέον στο κλειστό club των χωρών που μπορούν να μεταφέρουν φορτία σε τροχιά.

Όπως, λοιπόν, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία o Electron εκτοξεύτηκε σήμερα, 25 Μαΐου, και ανέπτυξε ταχύτητα 27.000 χλμ./ώ., γεγονός που του επέτρεψε να φτάσει σε ύψος τροχιάς γύρω από τη Γη μετά από πτήση διάρκειας μόλις δυόμισι λεπτών.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Electron είναι ότι πρόκειται για έργο της ιδιωτικής εταιρείας Rocket Lab, η οποία σχεδίασε και κατασκεύασε τον πύραυλο με δικά της κεφάλαια. Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα του διαστήματος τις επόμενες δεκαετίες, αφού και η NASA εδώ και μία πενταετία περίπου συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες στην κατασκευή πυραυλικών φορέων.

"Τα καταφέραμε, στο παρελθόν ήταν οι χώρες που έστελναν πυραύλους στο διάστημα, όχι ιδιωτικές εταιρείες”, δήλωσε ο CEO της Rocket Lab, Peter Beck.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας θα ακολουθήσουν δύο ακόμα δοκιμαστικές εκτοξεύσεις προκειμένου να ελεγχθεί διεξοδικά η αξιοπιστία του πυραύλου, πριν ξεκινήσει η μεταφορά δορυφόρων και άλλων φορτίων σε τροχιά.

Αν και η Rocket Lab είναι εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, υποστηρίζεται χρηματοδοτικά και τεχνολογικά από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και ο γίγαντας της αεροδιαστημικής Lockheed Martin.