Κάλεσμα της Δύσης για ειρηνική εκτόνωση της έντασης - Τι απαντά η Πελόζι στο Πεκίνο
Κίνα - Ταϊβάν

Κάλεσμα της Δύσης για ειρηνική εκτόνωση της έντασης - Τι απαντά η Πελόζι στο Πεκίνο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καλούν την Κίνα σε ειρηνική εκτόνωση της έντασης, μετά την προαναγγελία στρατιωτικών ασκήσεων στα στενά της Ταϊβάν από το Πεκίνο, σε απάντηση για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, διαμήνυσε ότι η Κίνα δεν μπορεί να εμποδίσει τους παγκόσμιους ηγέτες να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν.

Εντωμεταξύ, η Ταϊπέι ανακοίνωσε ότι πριν ακόμα ξεκινήσει η κινεζική στρατιωτική άσκηση, 27 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν εισέλθει στη ζώνη αεράμυνας του νησιού.

«Θαυμασμός» Πελόζι για τη δημοκρατία της Ταϊβάν

Σε δήλωσή της που συνοψίζει το ταξίδι της, η Πελόζι εξέφρασε τον θαυμασμό της για τη δημοκρατία της Ταϊβάν και επέκρινε το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ότι παρεμποδίζει την Ταϊπέι να έχει παρουσία στην παγκόσμια σκηνή.

«Δυστυχώς, η Ταϊβάν εμποδίστηκε να συμμετάσχει σε παγκόσμιες συναντήσεις, με πιο πρόσφατη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξαιτίας των αντιρρήσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», δήλωσε η Πελόζι.

«Αν και μπορούν να εμποδίσουν την Ταϊβάν να στείλει τους ηγέτες της σε παγκόσμια φόρουμ, δεν μπορούν να εμποδίσουν τους παγκόσμιους ηγέτες ή οποιονδήποτε άλλο να ταξιδέψει στην Ταϊβάν για να τιμήσει την ακμάζουσα δημοκρατία της, να τονίσει τις πολλές επιτυχίες της και να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας για συνεχή συνεργασία».

Ανησυχίες για νέα κρίση

Το ταξίδι της Πελόζι προκάλεσε τη μεγάλη καταδίκη του Πεκίνου και πυροδότησε ανησυχίες για νέα κρίση στα στενά της Ταϊβάν. Η Κίνα έχει ορκιστεί «συνέπειες», ενώ ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στα ύδατα γύρω από το νησί από αύριο Πέμπτη για να δείξει τη δυσαρέσκειά της.

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι πριν από την άσκηση 27 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν εισέλθει στη ζώνη αεράμυνας του νησιού. Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, η Πελόζι αμφισβήτησε τα κίνητρα του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, όταν ρωτήθηκε για την έντονη απάντησή του στην επίσκεψή της.

«Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα να είναι σαφές», είπε η Πελόζι. «Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια της Ταϊβάν… για τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας και για το πώς η Ταϊβάν υπήρξε παράδειγμα για τον κόσμο… Αν υπάρχουν ανασφάλειες από την πλευρά του προέδρου της Κίνας σχετικά με τη δική του πολιτική κατάσταση, δεν το γνωρίζω», ανέφερε.

Πρόσχημα για επιθετική δραστηριότητα

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) κάλεσαν την Κίνα την Τετάρτη να εκτονώσει την ένταση γύρω από τα στενά της Ταϊβάν με ειρηνικό τρόπο.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία να χρησιμοποιηθεί επίσκεψη ως πρόσχημα για επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα στα στενά της Ταϊβάν. Είναι φυσιολογικό και ρουτίνα για βουλευτές από τις χώρες μας να ταξιδεύουν διεθνώς», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γερμανία.

Πρόσθεσαν ότι η κλιμακωτή απάντηση της Κίνας αυξάνει τον κίνδυνο να αυξηθούν οι εντάσεις και να προκληθεί αποσταθεροποίηση την περιοχή.

Κάλεσμα για αποκλιμάκωση

Ο Καναδάς ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αυξημένες εντάσεις δήλωσε την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μέλανι Τζολί, καλώντας την Κίνα να αποκλιμακώσει.

«Οι βουλευτές πραγματοποιούν επισκέψεις σε όλο τον κόσμο και σαφώς η επίσκεψη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να αυξηθούν οι εντάσεις ή ως πρόσχημα», τόνισε η Τζολί, μιλώντας μαζί με τη Γερμανίδα ομόλογό της Ανναλένα Μπάερμποκ, σε δημοσιογράφους στο Μόντρεαλ.

«Καλούμε την Κίνα να αποκλιμακώσει, γιατί υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να αυξηθούν οι εντάσεις, αλλά και να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή», είπε η Τζολί.