Καλή άνοιξη η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, η Ευρώπη μπορεί να περιμένει

Καλή άνοιξη η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, η Ευρώπη μπορεί να περιμένει

«Δεν υπολογίζω σε συγκρότηση κυβέρνησης στην διάρκεια του χειμώνα», δήλωνε στη διάρκεια του συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών ο δήμαρχος του Αμβούργου, Olaf Scholz, προαναγγέλλοντας μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Και μπορεί οι 600 περίπου σύνεδροι να αποδοκίμασαν με την ψήφο τους τον Scholz, επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει την ηγεσία του κόμματος σε μια δύσκολη περίοδο, όμως η συγκεκριμένη εκτίμησή του μάλλον θα επιβεβαιωθεί.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό για τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρώπη; Πολύ απλά, ότι η Ε.Ε. και η ευρωζώνη θα πρέπει να βάλουν πάγο στις μεγάλες αλλαγές που θέλουν να δρομολογήσουν, κινδυνεύοντας έτσι να χάσουν το «παράθυρο ευκαιρίας» που έχει δημιουργήσει η ευνοϊκή οικονομική συγκυρία και η συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. 

Συγκεκριμένα, μετά το πράσινο φως που πήρε ο Martin Schulz για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, τις δύο επόμενες εβδομάδες θα γίνει προσπάθεια να καταληχθεί ένας οδικός χάρτης και ένα πλαίσιο συζήτησης ανάμεσά τους. Εφόσον δε όλα πάνε καλά και οι υποψήφιοι εταίροι δεν τα σπάσουν πρόωρα, το κυρίως μενού θα μπει στο τραπέζι μετά την περίοδο των εορτών.

Στη συνέχεια και παρά τη συνέχεια που θεωρητικά υπάρχει με το απερχόμενο σχήμα, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας εντατικών διαβουλεύσεων μέχρις ότου οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. Κι αυτό, με τη σειρά του, θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση στα έκτακτα συνέδρια της CDU, της CSU και του SPD. Στην περίπτωση δε που και εκεί δεν υπάρξει έκπληξη (το πιθανότερο), θα δοθεί και επισήμως η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Frank-Walter Steinmeier στην Angela Merkel, καθώς όσο κι αν κάποιοι «ψελλίζουν» τώρα ότι η καγκελάριος πρέπει να αλλάξει, δεν θεωρείται πολύ πιθανό να επιμείνουν ή, πολύ περισσότερο, να επιτύχουν κάτι τέτοιο. 

Υπάρχει, βεβαίως, ένα ακόμη ερώτημα: Θα καταφέρει να επιβάλει ο Schulz πιο φιλοευρωπαϊκές θέσεις στην Merkel στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης., εκμεταλλευόμενος και την απουσία του Wolfgang Schaeuble από αυτήν; Πολύ αμφίβολο, για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, επειδή το SPD είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένο πολιτικά για να μπορεί να επιβάλει οποιουσδήποτε όρους. Και δεύτερον, διότι η απόφαση θα ληφθεί από άλλα κέντρα -αυτά που υποχρέωσαν τον μέχρι πρόσφατα αδιάλλακτο Schulz να βάλει την ουρά στα σκέλια, να κάνει την κωλοτούμπα του και να τείνει και πάλι χέρι συνεργασίας στην Merkel.

Γιώργος Παυλόπουλος

AP Photo/Jens Meyer