Καλή χρονιά με αυτοδύναμη την Νέα Δημοκρατία

Καλή χρονιά με αυτοδύναμη την Νέα Δημοκρατία

Του Σάκη Μουμτζή

Το 2019 θα είναι η χρονιά που θα καθορίσει την πορεία της πατρίδας μας για μια τουλάχιστον δεκαετία. Και συνακόλουθα θα διαμορφώσει το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο ο καθένας μας θα επιδιώξει την πραγμάτωση των προσωπικών στόχων του.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν, με προεξάρχουσα αυτήν των εθνικών εκλογών, μεταθέτουν το κέντρο βάρους των αποφάσεων στους πολίτες αυτής της χώρας. Η τετραετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαντλείται και όλοι θα πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις μας.

Το δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κάθε πολίτης είναι αν θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά ο Α.Τσίπρας και η παρέα του ή αν είναι επιβεβλημένη η κυβερνητική αλλαγή. Νομίζω πως στο κεντρικό αυτό δίλημμα οι πολίτες σε μεγάλο πλειοψηφικό βαθμό έχουν απαντήσει. «Φύγετε».

Είναι το κυρίαρχο σύνθημα που διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα, το οποίο δεν μπορεί να αντιπαλέψει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το «φύγετε» δεν το επέβαλε η Νέα Δημοκρατία. Προέκυψε αυθόρμητα από την βάση της κοινωνίας και όσο περνούσε ο καιρός και τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης άγγιζαν τα όρια της γελοιότητας, τόσο αυτό το σύνθημα το αγκάλιαζαν πολίτες προερχόμενοι από διάφορους πολιτικούς χώρους.

Μοιραία το καθήκον υλοποίησης του «φύγετε» πέφτει στους ώμους της Νέας Δημοκρατίας. Και γι΄αυτόν τον λόγο συγκλίνουν στην κοίτη της πολίτες που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν αυτήν την παράταξη. Το αίτημα να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεθωριάσει παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές, έχει ακυρώσει αναστολές δεκαετιών.

Το ζητούμενο είναι αυτό το ποτάμι του «φύγετε» να δώσει πλουσιοπάροχα μιαν άνετη αυτοδυναμία στην Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, επειδή ο όγκος των προβλημάτων της επόμενη ημέρας θα είναι τεράστιος, η αντιμετώπιση τους θα απαιτήσει μιαν ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα επιλύσει και το πρόβλημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2020.

Συνεπώς, για την ανάταξη της οικονομίας της πατρίδος μας και την αποκατάσταση μιας στοιχειώδους σοβαρότητας στην άσκηση πολιτικής, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι condition sine qua non. Αλλιώς θα διαπραγματευθεί το κυβερνητικό σχήμα εξ ανάγκης και αλλιώς εξ επιλογής.

Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα μας είναι πολιτική σταθερότητα. Αν μπορέσει η επόμενη βουλή και εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε θα έχουμε μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, με ό,τι αυτό θα σημαίνει και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που γνωρίζει πως για τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια θα είναι στην αντιπολίτευση έχει τα περιθώρια αναθεωρήσεων και αναπροσαρμογών. Κάτι μάλλον θετικό.

Του χρόνου τέτοιες μέρες θα ζούμε, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, σε μιαν άλλη Ελλάδα. Καλύτερη, πιο αισιόδοξη, λιγότερο μίζερη. Χωρίς διχαστικές πολιτικές και κωμικούς πολιτικούς. Εύχομαι να είμαστε όλοι παρόντες για να κάνουμε την απογραφή λήξης του 2019.